Foto: Premier Mark Rutte

KRALENDIJK – Op Bonaire hebben de meeste mensen de ‘corona-toespraak’ van premier Rutte niet gezien. Dat Mark Rutte ook premier is van Bonaire, wordt niet zo ervaren: “je hoort hem nooit iets zeggen over Caribisch Nederland. Ik vind dat er in deze tijden wel wat meer aandacht mag zijn voor de eilanden.”

Tekst gaat verder onder de video
Door Marit Severijnse

Op het eiland is nog geen enkele besmetting gemeld. Veel mensen lijken zich weinig zorgen te maken over de komst van het coronavirus. “Facebook maakt je helemaal gek. We zien het wel als het er is. Paniek vooraf heeft geen zin”, is wat je hoort.

Nederlands voorbeeld
Een gepensioneerde man bij de supermarkt heeft de toespraak wel gezien en vond dat Rutte een duidelijk verhaal had: ‘Hij legde goed uit wat de verschillende opties zijn om het virus te bestrijden en waarom Nederland kiest voor een bepaalde aanpak.” Hij ziet dat Bonaire ideeën van Nederland overneemt en is er over te spreken dat ondernemingen al vrijwillig maatregelen nemen tegen het coronavirus.

Bij de supermarkt kan hij geen kopje koffie meer drinken. De tafeltjes waar je voorheen na het winkelen iets kon bestellen zijn weggehaald. “Dat leek ons het beste gezien de situatie en alle berichtgeving”, vertelt het meisje achter de balie.

Een jonge man die voorraad inslaat, vindt de maatregelen in Nederland eigenlijk te gering. Wat vindt hij dan van de maatregelen op Bonaire momenteel? “Dat kun je dan wel raden, niet zo goed.” Hij is wel blij met de maatregelen die op buureiland Curaçao genomen worden. Daar is nu ‘lock down’ en hij hoopt dat Bonaire dat voorbeeld volgt.

Noodfonds
Zijn vrouw heeft een winkel in het centrum die ze op eigen initiatief heeft gesloten. “Het personeel zit in een gesloten ruimte, in de airco en ze hebben veel contact met mensen, dus ik snap het wel”, zegt hij.

Hij vindt het goed dat mensen eigen initiatief nemen, maar hoopt ook snel op beleid vanuit de overheid. “Maatregelen zoals alle horeca dicht, alle evenementen aflassen, dat mag allemaal wel wat sneller gaan, vind ik. Maar wel geregeld vanuit een noodfonds, zodat er geen mensen op straat komen te staan.” Een andere vrouw beaamt dit. “De ene wel dicht en de ander niet. Dat werkt niet.”

Denise Korsten van Voyager Tours probeert op de hoogte te blijven van het nieuws uit Nederland. “Ook om onze mensen te informeren.” Ze is nu druk met het verwerken van geannuleerde boekingen. Cruiseschepen komen niet meer langs. “De tourguides zitten al thuis en scooters moeten we nu met hoge korting verhuren.”

Ze maakt zich zorgen over wat hen de komende tijd te wachten staat. “Het voelt als een economische crisis die eraan komt. De eerste mensen die nu hun water- en energiekosten moeten betalen, zitten al in de problemen.”

Toespraak Rutte niet in het Papiaments
Veel Bonairianen hebben geen computer waar de Nederlandse zenders op te zien zijn en volgen überhaupt niet zoveel Nederlands nieuws, omdat ze Papiaments spreken. Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) heeft geen plannen om de toespraak van de premier te vertalen in het Papiaments en te verspreiden onder de lokale tv stations: “Er komt een samenvatting die alle bewoners van het eiland moet bereiken.”

Ze verwachten dat dit zowel een boodschap wordt in tekst als audiovisueel. Maar de originele video van de toespraak zullen ze hiervoor niet gebruiken.