Foto: Delfins Beach Resort

KRALENDIJK – Naast Europese vluchten weert Bonaire sinds dinsdag ook vluchten uit de Verenigde Staten, Canada, Colombia en de Dominicaanse Republiek. De lokale horeca voelt direct de effecten van deze maatregelen tegen het coronavirus.

“Op dit moment hebben we 20 procent van onze normale bezetting”, vertelt David Rietveld, manager van Delfins Beach Resort. “We moeten proberen onze kosten zoveel mogelijk te drukken. Hierdoor zijn we gedwongen om moeilijke beslissingen te nemen.”

Het hotel heeft al twaalf medewerkers moeten ontslaan. “We sluiten niet uit dat er meer ontslagen zullen vallen”, zegt Rietveld. Op Bonaire wonen ruim 20.000 mensen die voor een groot deel afhankelijk zijn van toerisme.

‘Onvoorstelbare klap voor economie’
Het toeristenbureau van Bonaire vindt de maatregelen van het eilandbestuur ‘begrijpelijk’ maar ook ‘een onvoorstelbare klap’ voor een economie die voornamelijk op toerisme draait. “Niemand was hierop voorbereid”, reageert Delno Tromp van het toeristenbureau.

“Wij hebben met onze stakeholders een plan van aanpak gemaakt voor wanneer dit is overgewaaid. Wij zullen dan agressief marketing voeren om zoveel mogelijk toeristen weer naar Bonaire te krijgen.”

Eigen maatregelen bij restaurants
Ondanks dat er op Bonaire nog geen horecamaatregel geldt en de cafés en restaurants tijdens het publiceren van dit artikel nog open blijven, zijn horeca-ondernemers er wel druk mee bezig. Iedereen doet dat op z’n eigen manier.

Sommige horecabedrijven nemen zelf rigoureuze maatregelen door veiligheidshalve de deuren te sluiten. Zo richt restaurant El Mundo in Kralendijk zich nu vooral op thuisbezorging.

Terwijl het voor anderen het ‘business as usual’ blijft, zoals bij restaurant Julian’s Café. “We besteden wel extra aandacht aan hygiëne. Zowel voor de medewerkers als de gasten. Maar we blijven gewoon open totdat we van de overheid dicht moeten”, vertelt de manager.

Nog geen besmettingen
Op Bonaire zijn er op dit moment nog geen besmetting met het coronavirus vastgesteld maar het eilandbestuur hoopt met de nieuwe maatregelen voor het vliegverkeer mensen uit de risicogebieden en zo ook het coronavirus van het eiland te weren.