Update: Er is inmiddels een derde persoon positief. Deze zit ook in isolatie. Een groep van 48 mensen is gemonitord. Daarvan blijkt nu dat 38 mensen geen corona hebben. De regering heeft besloten alle scholen te sluiten vanaf 17 maart. Ook de kinderopvang en crèches moeten dicht. 200 huishoudens die waren afgesloten van drinkwater, worden weer aangesloten. Hiermee volgt Curaçao het advies van WHO op dat toegang tot drinkwater van levensbelang is. 

WILLEMSTAD – “Er is een tweede persoon positief getest op het coronavirus”, meldt premier Eugene Rhuggenaath. Het gaat om de vrouw van de 68-jarige Nederlandse toerist die gisteren positief getest werd. De twee zitten momenteel in isolatie in een huis nadat ze eerder in een resort verbleven. 

De man, die al een week op het eiland verblijft, kreeg begin deze week griepklachten en zit in quarantaine met zijn vrouw. Opvallend is dat de mensen waar hij direct mee in aanraking is geweest, nog niet getest zijn. Volgens een bekende van het stel zijn de namen van alle personen met wie het stel in aanraking is geweest, wel genoteerd. Maar pas maandag wordt door de GGD contact met ze opgenomen. Deze mensen wachten hun test dus ook niet in quarantaine af. De epidemioloog van Curaçao, Izzy Gerstenbluth, was niet bereikbaar voor uitleg.

Onduidelijkheid na vliegverbod

De brief die KLM naar passagiers stuurt

Ondertussen heeft het eiland wel een aantal maatregelen doorgevoerd. Zo is al het vliegverkeer van en naar Europa tot nader order gesloten wat veel onduidelijkheid oplevert voor Curaçaoënaars die op dit moment in Nederland zijn en terug naar huis willen. Zo ook Hilde Tuinbeek. Zij runt met haar man de Windsurfschool op Curaçao en heeft thuis twee kleine kinderen zitten.

“Ik ben in Nederland voor mijn werk. Ik heb een ticket om dinsdag weer naar huis te vliegen. Ik ga ervan uit dat deze vlucht doorgaat, maar tot op heden heb ik nog geen bericht van KLM gekregen. Via Whatsapp en de Facebook van KLM krijg ik ook geen antwoord”, aldus Tuinbeek. Volgens berichten mogen ingezetenen van Curaçao met een retourticket en op vertoon van hun sedula (identiteitskaart) wel terug naar het eiland vliegen. Maar passagiers van KLM werd de toegang tot het vliegtuig vanmorgen nog geweigerd. (zie foto van de brief).

Evenementen afgelast
Verder zijn verschillende grote evenementen op het eiland inmiddels afgelast. Eerder deze week werd al bekend gemaakt door de organisatie Fundashon Bon Intenshon en Mojo Concerts dat het International BlueSeas Festival 2020, dat op 10 en 11 april zou plaatsvinden, is geannuleerd. Ook het Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIIFR) heeft besloten het evenement te annuleren.

Het bekende happy hour van Zanzibar wat elke zaterdag weer honderden bezoekers trekt, gaat wel door.