Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Het afsteken vooral van duizend- en miljoenenklappers (pagara) is al enige dagen aan de gang op Aruba. Deze vuurwerktraditie om de fucu (slechte dingen) te verdrijven, krijgt echter steeds meer kritiek. Meer bedrijven, zoals hotels, zien er vanaf. Een verbod op al het consumentenvuurwerk ligt voorlopig echter nog niet op tafel.

Tekst gaat verder onder de video

Videoreportage door Sharina Henriquez

Sinds het instellen van de huidige vuurwerkcommissie in 2011 is het aantal ongelukken enorm gedaald, legt Ferdinand Ponson uit die namens de brandweer in de commissie zit. “Voorheen ging het nog om 12 tot 20 slachtoffers per jaar. Hand eraf, vingers verliezen. Nu zijn er wel incidenten, maar meer kleine brandwonden of nagels eraf.”

Hij erkent dat elk jaar het voor de betrokken overheidsdiensten een flinke klus is om al het vuurwerk te controleren. Illegaal vuurwerk komt nog steeds binnen en dan niet stiekem via boten, maar gewoon in de containers met het rest van het vuurwerk dat vooral uit China en Shanghai komt. “De importeurs hier zeggen dat het gaat om fouten die de buitenlandse bedrijven maken omdat ze niet de juiste specificaties erbij zetten. Wij geloven dat tot nu toe, maar onderzoeken dit wel. De producten staan namelijk wel gewoon op de bestellijsten en uiteindelijk draaien de importeurs ervoor op.

Ferdinan Ponson van de Arubaanse brandweer – foto: Sharina Henriquez

Meer import van vuurwerk
Er is niet meer illegaal vuurwerk binnengekomen de afgelopen jaren.  Maar het valt Ponson wel op dat ondanks de importeurs elk jaar zeggen dat ze minder vuurwerk gaan invoeren, het toch op het laatst meer wordt. “Normaal is 17 tot 18 containers genoeg voor de vraag op Aruba. Er zijn dit jaar ook nog zo’n 5 tot 8 containers vuurwerk van vorig jaar over, die dit jaar verkocht moeten worden. Maar toch kwamen er dit jaar weer 20 nieuwe containers binnen. Terwijl de consumenten aan de andere kant het nieuwste vuurwerk willen kopen.” Populairst blijft de pagara.

Verbod
Ondanks al het werk met de nodige kosten voor de overheid en de toenemende kritiek van vooral dierenorganisaties op het afsteken van vuurwerk, ligt een verbod op consumentenvuurwerk nog niet serieus op tafel. Ponson zegt dat hij van de kritiek van de organisaties uit de media heeft genomen. “Maar niet direct gericht aan de vuurwerkcommissie. We houden er wel al rekening mee, maar staan open voor dieren- en andere organisaties om met ons te komen praten en ideeën uit te wisselen.”

Maar hij gelooft niet dat er ooit een verbod op Aruba zal komen. “Het is daarvoor echt te veel een traditie.”