Foto: DUO

KRALENDIJK – “Ik heb een lening moeten afsluiten om mijn schuld van 7000 dollar bij de deurwaarder van DUO af te lossen.” Dit vertelt Nina den Heyer, gedeputeerde (wethouder) van Bonaire.

Nadat zij de brieven met aanmaningen van Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO) en ook van de Curaçaose deurwaarder niet op haar adres ontving, heeft ze zo een hoge schuld opgebouwd dat ze geen andere uitweg zag dan een aparte lening af te sluiten.

“Dat was in 2006. Ik moest naast deze hoge schuld bij de deurwaarder ook het bedrag van DUO gewoon nog maandelijks aflossen. Ik kon dit niet opbrengen. Ik heb bij DUO aangegeven dat de post niet bezorgd werd, maar zij reageerde dat ze het al uit handen hadden gegeven en niks meer voor mij konden doen”, aldus Den Heyer.

Onderzoek naar klachten oud-studenten op Bonaire
Na berichtgeving over problemen die studenten in het Caribisch Gebied hebben met het aflossen van hun studieschuld, is de ombudsman van Nederland een onderzoek gestart. Inmiddels stromen de verhalen van oud-studenten van alle Caribische eilanden in het Koninkrijk binnen. Tientallen oud-studenten op Bonaire klagen over het niet kunnen aflossen naar draagkracht en de gebrekkige communicatie met DUO.

Tijdens de spreekuren van medewerkers van de Ombudsman op Bonaire, valt hen op dat ook op Bonaire oud-studenten problemen hebben met DUO:

Gaby von Maltzahn, coördinator Caribisch Nederland van de Ombudsman, over klachten van oud-studenten

Oud-student Saby de Bies kan hierover meepraten “Ik heb heel lang geen problemen gehad met DUO. Dat veranderde toen ik op Bonaire kwam wonen. Omgerekend ging ik minder verdienen maar volgens DUO was mijn draagkracht meer geworden”, vertelt De Bies.

Onmogelijke maandbedragen
“Ik heb natuurlijk bezwaar aangetekend maar dat mocht niet baten. Afgelopen oktober heb ik weer zo’n onmogelijk maandbedrag ontvangen. In de brief hadden ze aangegeven dat ze mijn inkomen hadden berekend, maar dat was een jaarkomen van een astronomisch bedrag. Ik heb geen idee hoe ze aan dat bedrag zijn gekomen”, aldus De Bies. Volgens de oud-student houdt DUO ook op Bonaire geen rekening met de draagkracht, net als op de andere eilanden.

Oud-studenten op Curaçao in financiële problemen door DUO

Honderd oud-studenten op Curaçao hebben zich verenigd en klagen over een oneerlijke behandeling door DUO. Caribisch Netwerk sprak met ze. Lees hier meer over de problemen.

Maar ook op Sint-Maarten krijgen oud-studenten het maandbedrag niet rond. Lees dat hier.

DUO ook naar Bonaire
Volgens Martijn Grimmius, DUO-woordvoerder Nederland, is DUO hard bezig om de problemen aan te pakken. “Op Curaçao zijn onze medewerkers in gesprek gegaan om de oud-studenten te helpen tot het komen van een voor alle partijen acceptabele afbetalingsregeling”, aldus Grimmius. De medewerkers hebben vorige maand in november ook Saba en Sint-Eustatius aangedaan. Op Bonaire zijn de medewerkers nog niet geweest maar ook een bezoek aan Bonaire staat op de planning.

“Wij doen ons best om zoveel mogelijk met de oud-studenten in gesprek te gaan en een oplossing te zoeken”, vertelt Grimmius. Verder wil hij benadrukken dat als oud-studenten problemen ondervinden met het afbetalen van hun schuld, dat ze ‘zo snel mogelijk contact zoeken met DUO om tot een oplossing te komen’.