Foto: Kim Hendriksen

KRALENDIJK – Wanneer je rondrijdt op Bonaire, valt het op dat veel scooterrijders zonder helm rijden. Heel lang is dat niet strafbaar geweest, maar sinds 1 augustus 2019 is er een nieuwe verkeerswet ingevoerd die rijden zonder helm strafbaar maakt. Toch hoeven scooterrijders nog niet te vrezen voor een boete.

“Het is voor burgers altijd wennen als belangrijke regels veranderen. Daarom hebben we een overgangsperiode ingesteld”, vertelt Edison Rijna, gezaghebber van Bonaire. De politie moest vanaf 1 oktober beginnen met het uitschrijven van bekeuringen, maar dat is niet gelukt. De handhaving is verschoven naar maart.

Tekst gaat verder onder de video


Door Kim Hendriksen

“De politie schrijft nog geen boetes voor het niet dragen van een helm of een veiligheidsgordel totdat we een go krijgen van de gezaghebber”, bevestigt Miluska Hansen, woordvoerder van de politie. “De politie staat in ieder geval klaar.”

Zo moet er veel papierwerk geregeld worden om de nieuwe wet te kunnen handhaven, zegt Bert te Hennepe, Kabinetschef van de Gezaghebber. Ook praktische zaken, zoals maken van invalidenparkeerkaarten, lopen achter. “Deze mensen moeten eerst gekeurd worden door een arts om deze kaart te krijgen”, zegt Hennepe. Daarnaast moeten benodigde middelen, zoals helm en kinderzitjes, in voldoende mate beschikbaar zijn op het eiland. Voor de kinderzitjes komt nog subsidieregeling.

“Het lijkt misschien alsof veel scooterrijders zich nog niks aantrekken van de nieuwe regels, maar in mijn ogen zie ik al wel verbetering. Voorheen droeg echt niemand een helm, nu zie je de helm wel steeds meer in het straatbeeld verschijnen”, zegt Te Hennepe.

In deze nieuwe verkeerswet zijn ook andere punten opgenomen. Zo mag je geen mobiele telefoon meer in je hand houden terwijl je rijdt, moet iedereen in de auto een veiligheidsgordel om, moeten kinderen tot en met drie jaar in een kinderstoel zitten en moeten bestuurders van scooters, motoren en quads verplicht een helm dragen. En je kan straks een bekeuring krijgen als je op een invalideparkeerplaats parkeert zonder invalidekaart. De nieuwe verkeerswet maakt het de politie gemakkelijker om te controleren of iemand alcohol gedronken heeft, zo krijgen ze voor het eerst een ademanalyseapparaat.

62 jaar onveranderd
Er is in de afgelopen jaren veel veranderd op Bonaire. De vorige wegenverkeerverordening dateerde uit 1957. De afgelopen 62 jaar is deze ongewijzigd gebleven en dat terwijl het aantal inwoners gegroeid is van 5663 in 1957 naar 20.488 en daarbij het aantal voertuigen op het eiland ook. Het aantal voertuigen is toegenomen van 250 auto’s en 3 motorfietsen in 1957 naar 15.696 auto’s en 1816 scooters, motoren en quads in 2019. “Hoogste tijd dus voor de aanpassing in de verkeersregels”, adus Rijna.

Op Bonaire waren in 2018 in totaal 898 verkeersongelukken, waarvan 169 met lichamelijk letsel en vier met dodelijke afloop.