Foto: regeringspartij MEP

ORANJESTAD – De Arubaanse parlementariër Luigi Bergen, verdacht van mishandeling van zijn dochter, heeft zijn ontslag ingediend. Hij is de derde parlementariër van de regeringspartij MEP die binnen het jaar vertrekt. 

Luigi Bergen – foto: Sharina Henriquez

Anderhalve week terug verliet Daphne Lejuez de MEP om als onafhankelijk parlementslid door te gaan. Uit onvrede over de partijkoers, in het bijzonder over de omstreden afvalwet en omzetbelasting BBO, en de druk die de partijleiding vervolgens op haar uitoefende.

In juli nam Sue-Ann Ras ontslag nadat Caribisch Netwerk haar betrapte op netflixen tijdens het parlementair topoverleg IPKO. Haar opvolger was dus Bergen, die in september werd ingezworen. Toen waren er overigens al problemen op het ministerie waar hij werkte, die Bergen zelf wijt aan de ‘valse beschuldigingen’ van zijn vrouw met wie hij in een scheiding lag.

‘Keel dichtgeknepen’
Het is ook zijn ex, zo benadrukt hij ook vandaag weer tijdens de aankondiging van zijn vertrek, die zijn 15-jarige dochter ‘souffleert’ en achter de aanklacht van kindermishandeling zit. De dochter zelf stuurde een uitgebreide verklaring naar het nieuwsmedium 24ora waarin ze onder meer zegt dat haar vader haar keel heeft dichtgeknepen. Het was haar school die bij het meldpunt Kindermishandeling melding deed nadat ze vingerafdrukken op de hals van de dochter constateerde.

Luigi Bergen in gesprek met Sharina Henriquez

Naam zwart maken
Bergen zegt verder dat zijn ex  geholpen wordt door leden van oppositiepartij AVP en ‘hun persmedium 24ora’ om zijn naam zwart te maken. “Ik heb een aanklacht van smaad tegen hen ingediend .” Eigenaren van 24ora Mark-Benson Denz en Nelson ‘Speed’ Andrade reageren dat ze zich daarover geen zorgen maken. “We zijn niet op de hoogte van een aanklacht. Zijn naam zwart maken, dat is niet wat wij willen. We zijn een open platform voor iedereen die hun zorgen naar voren willen brengen”, aldus Denz.

Volgens Speed wil de parlementariër ‘zijn agressie en geweld tegen zijn eigen familie verbergen’. “We hebben zijn eigen dochter geïnterviewd en er is een politierapport. Hij heeft het recht om te doen wat hij wilt. Zijn reactie is niet anders dan dat je kan verwachten.”

Geen TOM-zitting meer
Justitie heeft voor een TOM-zitting gekozen omdat Bergen een blanco strafblad heeft. De eerste zitting vond vorige week plaats en werd geschorst om deze dinsdag weer te hervatten. Maar Bergen zegt nu daar niet meer te willen komen. “Ik wil dat de zaak voor de rechter komt. Alleen zo kan ik mijn naam zuiveren.”

Opvolger van Bergen is Darlaine Guedez-Eramus. Zij gaat per 2020 aan de slag.

‘Geen crisis binnen MEP’

Partijvoorzitter Hendrik Tevreden ontkent vanmorgen als Luigi Bergen zijn ontslag officieel aankondigt, dat er sprake is van een crisis in de regeringspartij. “MEP is een grote organisatie en dan is er altijd veel dynamiek. Dit zijn zaken die we niet hadden kunnen voorzien.” De partij benadrukt dat parlementariërs die verdacht zijn, moeten aftreden. En laat bij deze gelegenheid niet na om een vinger te wijzen naar Benny Sevinger, oppositielid van AVP die verdacht is van corruptie. Hij zit nog steeds in het parlement. Overigens mag Bergen van zijn partij nog eerst zijn parlementswerk afmaken tot het einde van dit jaar.