Foto: John Samson

DEN HAAG – De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes (MEP) krijgt opnieuw meer tijd om Nederland ervan te overtuigen dat het eiland zelf hun financiële situatie op orde kunnen krijgen. Politiek Den Haag is voorzichtig optimistisch. 


Premier Wever-Croes ‘opgelucht’ en ‘tevreden’

De Rijksministerraad zal Aruba voorlopig niet gaan dwingen om te bezuinigen. Het Arubaanse parlement moet voor het einde januari de begroting voor 2020 aanpassen, door verder te bezuinigen op personeelskosten.

Daarnaast eist Nederland dat Aruba volgend jaar alsnog de garantie gaat geven dat de Rijksministerraad uiteindelijk toezicht behoudt op de financiën van het eiland.

Vertrouwen
Minister Knops zegt vrijdag op basis van het compromis dat is bereikt, ‘vertrouwen’ in premier Wever-Croes te hebben. “Als dat vertrouwen er niet was geweest, dan hadden we vandaag een ander besluit genomen.”


Minister Knops over de uitstel voor Aruba

In de Tweede Kamer vinden de meeste partijen het ‘goed nieuws’ dat Aruba vrijdag geen aanwijzing heeft gekregen. “Blijkbaar weet Aruba het vertrouwen te wekken dat een oplossing in zicht is”, reageert Kamerlid Ronald van Raak van de SP.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken is ‘blij’ dat Aruba ‘extra tijd krijgt om een aanwijzing te voorkomen’.

“Het is belangrijk dat de mensen op Aruba profiteren van de economische en sociale kansen”, zegt Kuiken. “Daar horen gezonde overheidsfinanciën en goed bestuur bij. Aruba is daar hard voor aan het werk. En dat is ook noodzakelijk.”

‘Aruba moet zich nu wel gaan bewijzen’
Het vertrouwen is in de Tweede Kamer nog niet helemaal gewonnen. “Het is verstandig dat de aanwijzing op tafel blijft liggen”, zegt VVD-Kamerlid André Bosman. “Aruba moet eerst gaan leveren, zodat er eindelijk financiële houdbaarheid komt.”

Ook SP-Kamerlid Van Raak vindt dat Aruba zich moet gaan bewijzen. “De cijfers die we al die jaren uit Aruba hebben gekregen, bleken fout te zijn. Er is toen bewust gelogen en Aruba zal moet werken aan nieuwe vertrouwen.”

“Het uitstellen van een aanwijzing is een uitnodiging om voortaan eerlijk met elkaar om te gaan. Er zal wel toezicht gehouden moeten worden”, vindt Van Raak (SP).


Minister Knops wil volgend jaar garanties over toezicht

Het Arubaanse parlement heeft een wetswijziging aangenomen die er voor moet zorgen dat de Rijksministerraad geen toezicht zou meer zou hebben op de overheidsfinanciën van het eiland. Minister Knops eist al langer dat het aangenomen amendement de prullenbak in gaat, ook al zegt Aruba dat ze het niet in werking zullen laten treden.