Foto: Aftrap van bouw hotel bij Baby Beach

ORANJESTAD – Het Arubaanse ministerie verantwoordelijk voor Milieu, heeft de ontwikkelaars van het nieuwe hotel Secrets bij Baby Beach geholpen met het verspreiden van onjuiste informatie over de milieueffecten van dit miljoenenproject.

Het misleidend persbericht

Op 10 november deed het ministerie van Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu een persbericht uit namens de Spaanse hotelontwikkelaars Martinón, de Britse financiersgroep Connected Capital en Arubaans onroerendgoedbedrijf Three Rivers Real Estate. Dit persbericht in het Papiaments kopt: ‘E hotel no lo tin ningun influencia negativo riba Aruba su medio ambiente y ecologia’. Vertaald: ‘Het hotel zal geen enkel negatief effect hebben op het milieu en de ecologie van Aruba’.

Op de dag van de eerstesteenlegging van het hotel erkennen zowel de Milieu-minister Otmar Oduber als de hoogste baas Enrique Martinón Garcia van de ontwikkelaarsgroep  dat er wel degelijk negatieve effecten zijn.

‘Ik begrijp je punt niet’ – minister Otmar Oduber over het misleidend persbericht

Eerder op de dag tijdens een persconferentie krijgt Caribisch Netwerk zeer moeizaam een verklaring van minister Oduber over hoe het kan dat zijn ministerie een misleidend bericht van de ontwikkelaars verspreid.

“Het is een project dat we samendoen. Als regering sturen we vaak berichten van stichtingen en bedrijven uit. Ik zie geen enkel probleem daarmee.” En: “Wij versturen persberichten van partners van de regering. Maar ieder blijft verantwoordelijk voor wat ze schrijven. Ik begrijp je punt niet”, zegt de minister geïrriteerd na verschillende pogingen om de vragen te stellen.

De minister weigert dan opnieuw in te gaan op vervolgvragen van Caribisch Netwerk. Later op de avond tijdens het feest van de eerste steenlegging bij Baby Beach,wil Oduber wel weer vragen beantwoorden: “We zijn toch nog vrienden.” Al gauw beëindigt hij het gesprek over hoe het zit met de bouwvergunning om felicitaties in ontvangst te nemen met: “We zijn klaar nu met negativisme.”

Reactie hotelontwikkelaar

Met geheel links minister Oduber en 4e links Enrique Martinón Garcia – foto: Sharina Henriquez

Zijn woordvoerder Michael Carty had eerder op de avond deze verslaggever aangesproken op dat je niet van de hotelontwikkelaars mag verwachten dat ze meewerken aan interviews. “Dit is een sociale gebeurtenis, zij komen nu om te socializen hier. Je kan wel ministers en politici interviewen.”

Dan is de hoogste baas van Martinón, Enrique Martinón Garcia alsnog bereid. “Ja, er zijn wel effecten, maar minimaal.” Welke weet hij niet uit het hoofd, maar die staan in het milieueffectenrapport dat ze hebben laten maken.

“Een lokaal bedrijf heeft dat gemaakt. Nee, ik weet niet hoe dat bedrijf heet. Ja, je mag van mij het rapport wel hebben. Maar ik moet even kijken of het ook van de overheid mag.”

De vraag over het misleidende persbericht blijft onbeantwoord: de zakenmagnaat wordt dan net door collega’s aangesproken en met klem verzocht om mee te komen. Ze vertrekken namelijk.

Het ministerie noch de ontwikkelaars hebben het onjuiste persbericht tot op heden ingetrokken.

Schets van hotel Secrets

Hotels einde van beschermd kustgebied

Secrets is niet het enige hotel dat in de omgeving van Baby Beach wordt gebouwd. Naaste deze all-inclusive hotel van 600 kamers, bouwt Martinón nog een tweede (niet all-inclusive) van 300 kamers en komen er nog twee boetiekhotels.