Foto: Tweede Kamer

DEN HAAG – De VVD is Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zat. Volgens Kamerlid André Bosman moet Nederland steeds opdraaien voor de problemen. Hij wil dat Nederland de relatie opzegt. 

Het voorstel zorgt voor een verhit debat. D66 beticht Bosman (VVD) van ‘koloniaal’ gedrag. CDA-Kamerlid Chris van Dam loopt boos weg als de eilanden met ‘alcoholverslaafden’ worden vergeleken.

Volgens Bosman heeft afspraken maken ‘geen zin meer’, omdat de Caribische bestuurders zich daar steeds niet aan houden. Ze maken er al jarenlang een puinhoop van, terwijl er naar Nederland wordt gekeken als het fout gaat, stelt de VVD’er.

‘Eilanden behandelen als alcoholverslaafden’
Volgens coalitiepartij CDA en oppositiepartij GroenLinks, laat de VVD inwoners van de drie autonome eilanden ‘in de steek’. Die partijen zien juist positieve ontwikkelingen op de eilanden, vooral onder ‘de nieuwe generatie’.

“Wat is nou het verhaal van de VVD richting die mensen?”, vraagt Van Dam (CDA). Hij loopt boos weg als Bosman de eilanden vergelijkt met alcoholverslaafden:

Het blijven helpen is volgens de VVD ‘een koloniale gedachte’. “Dat ben ik voorbij”, zegt Bosman richting Van Dam (CDA). “We moeten mensen in hun kracht zetten.”

‘Koloniaal gedrag’
Een ander opmerkelijk moment tijdens het debat is de botsing tussen regeringpartners VVD en D66. Volgens Kamerlid Antje Diertens (D66) is juist Bosman nu ‘koloniaal’ bezig, door te willen bepalen hoe de relatie tussen Nederland en de eilanden eruit moet zien.

“De stoom komt ongeveer uit mijn oren”, zegt Diertens tijdens haar interruptie. De partijen D66, GroenLinks en CDA vinden het verhaal van de VVD ‘oude wijn in nieuwe zakken’.

VVD belooft flessen wijn en etentje: ‘samenwerking met eilanden komt niet’
Zowel de VVD als SP willen dat het Statuut opnieuw wordt geschreven, met ‘heel duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is’. Nederland is daarbij afhankelijk van de medewerking van de eilanden.

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) heeft de Kamer toegezegd met de eilanden daaraan te gaan werken. Bosman is bereid als weddenschap twee ‘goede flessen wijn en een etentje’ op in te zetten dat de eilanden wegblijven.

Donderdag antwoord van Knops:
Kan Nederland echt uit het Statuut stappen?

De VVD heeft eerder een aantal vragen gesteld aan staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties. Bosman concludeert uit de antwoorden dat Nederland zelf uit Statuut zou kunnen stappen. Of dat een juiste conclusie is en of staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) dat ook ziet zitten, moet donderdag blijken. Rond 12.00 uur Nederlandse tijd reageert Knops in de Tweede Kamer.