Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Jean-Michel Carollo (62) reed al meer dan 40 jaar motor zonder ongelukken. Tot hij in 2017 op Sint -Maarten een auto inhaalde die zonder knipperlicht ineens afsloeg.

Twee keer overwogen de artsen zijn been te amputeren: meteen na het ongeluk en een jaar later, na enkele infecties. “Lopen, staan, zwemmen, werken, dat is allemaal een stuk moeilijker nu. Maar ik ben blij dat ik er nog ben”, vertelt hij.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Tim van Dijk

Er zijn dit jaar al zeven motorrijders omgekomen. Het aantal verkeersongelukken is relatief hoog op het hele eiland. Dus Sint-Maarten en het Franse deel samen met officieel zo’n 80.000 inwoners.

Aan de Franse kant zijn er minder ongelukken tot nu toe dan vorig jaar, maar méér met fatale afloop: vijf mensen overleden dit jaar op een motor (en drie in een auto). Aan de Nederlandse kant zijn er – op basis van krantenberichten – twee motorrijders overleden tot nu toe.

Veel slachtoffers zijn jong. In april verongelukten twee jonge mannen op dezelfde dag bij twee afzonderlijke ongelukken in French Quarter, vlak bij de Nederlandse en Franse grens.

‘Er bestaat geen grens op het eiland op dit onderwerp’- Dr. Fire

Aldric Benjamin, ook bekend als Dr. Fire, besloot mede naar aanleiding daarvan een campagne voor verkeersveiligheid te starten. De afgelopen maanden plaatste hij filmpjes op Facebook met bekende en minder bekende Sint-Maartenaren die weggebruikers waarschuwen. Ze zijn inmiddels duizenden keren bekeken. “Er bestaat geen grens op het eiland op dit onderwerp. We gebruiken allemaal dezelfde wegen.”

Vorig jaar benoemde de gendarmerie roekeloos rijgedrag van motor- en scooterrijders al één van de prioriteiten om aan te pakken. Ze geven met andere organisaties bijvoorbeeld voorlichting aan jongeren. Ook heeft de gendarmerie de afgelopen vier maanden 80 motoren vernietigd.

De politie van Nederlands Sint-Maarten geeft geen informatie ondanks herhaaldelijke verzoeken.

‘Iedereen gaat hier laks met de regels om’ – Jean-Michel Carollo, verkeersslachtoffer

Carollo ziet motorrijders inderdaad onvoorzichtig zijn. “Sommige bestuurders hier, die lijken niets om het leven te geven. Ze rijden te hard, op één wiel, rijden zonder helm, zonder beschermende kleding.”
Maar niet alleen motoren zijn het probleem, vindt hij. “De één geeft voorrang rechts, de ander links. Iedereen gaat hier laks met de regels om. Al let je nog zo goed op, je bent niet alleen op de weg.”

Hoort voorlichting niet iets te zijn dat de overheid op zou moeten pakken? Benjamin: “Jawel. Maar ik denk dat mensen beter luisteren als het niet vanuit de overheid maar uit de gemeenschap komt.”

Naast de filmpjes heeft hij bumperstickers laten drukken en wil hij borden laten plaatsen bij een aantal gevaarlijke punten. Hij is van plan de campagne ook naar andere eilanden uit te rollen zoals Anguilla, Saba en Sint-Eustatius.

Cijfers in perspectief

De politie van Sint-Maarten wilde dus geen cijfers geven. Het Franse Openbaar Ministerie geeft die wel: in 2018 overleden bij 65 ongelukken 7 mensen (5 daarvan in St. Barts). Het ging om 6 motorrijders en een quad. In 2017 vielen er 3 doden bij 88 ongelukken en in 2016 vielen er 6 doden bij 38 ongelukken.
Te vergelijking: in Nederland kwamen vorig jaar 678 mensen om in het verkeer waarvan 80 op een motor dan wel brom- of snorfiets. Dit op een bevolking van 17,2 miljoen.