ORANJESTAD – De maat is vol voor de justitieminister nadat afgelopen nacht opnieuw twee gevangenen uit de Arubaanse gevangenis KIA ontsnapten. Hij komt snel met een serie maatregelen waaronder een extra straf van maximaal acht jaar voor ontsnapping. Dat is nieuw in het Koninkrijk.

Justitieminister Andin Bikker over de extra straf voor ontsnapping

Justitieminister Andin Bikker zegt dat de belabberde staat van de gevangenis in San Nicolas ‘de hoofdreden’ is van de ontsnappingen van de afgelopen maanden. “Aruba heeft al decennialang een nieuwe gevangenis nodig.” Waarom hij daar niet direct voor heeft gezorgd sinds zijn aantreden in oktober 2017, vindt Bikker niet fair om te stellen. Maar heeft vooral te maken met de slechte overheidsfinanciën van Aruba.

Justitieminister Andin Bikker in gesprek met Sharina Henriquez

Het streven is nu dat Aruba binnen twee jaar een nieuwe gevangenis heeft. Die komt dan in het havengebied Barcadera, een meer centralere plek dan nu. Want een ander probleem is namelijk het personeel. Er is een flink tekort en ook een hoog aantal ziekmeldingen. Volgens de minister is de huidige locatie niet aantrekkelijk voor het personeel. “Het is voor veel mensen ook ver, ze moeten veel uitgeven aan benzine.”

Bovendien staat de gevangenis hoog op een rots, pal in de zeewind en daarvan heeft het gebouw veel te lijden. Op de nieuwe locatie zal de gevangenis meer beschut staan waardoor het onderhoud ook minder zal zijn, legt Bikker uit.

Justitieminister Andin Bikker -foto: eigen archief

Andere maatregelen die de Arubaanse justitieminister gaat nemen om ontsnappingen tegen te gaan, is het verdubbelen van de straf naar acht jaar van mensen die ontsnapte gevangenen helpen. “We hebben gemerkt bij de afgelopen gevallen dat er meer hulp is van familie en anderen bij ontsnappingen en het verbergen van ontsnapte gevangenen.”

Miguel Schneiders zit weer in zijn cel na een ontsnapping van bijna 1 maand -foto: KPA

Dat gebeurde onder meer bij de ontsnapping van Miguel Schneiders op 14 juli uit het politiebureau van Santa Cruz. De voor moord veroordeelde was tijdelijk overgeplaatst naar het politiebureau voor een onderzoek waarin hij opnieuw van moord wordt verdacht. Pas op 10 augustus werd Schneiders gepakt met vier anderen die hem hielpen uit handen van de politie te blijven.

Justitie is ook bezig met bedrijven die enkelbanden voor vluchtgevaarlijke gevangenen kunnen leveren en het tijdelijk oplappen van het oude gevangenisgebouw. Bikker:“Nieuwe hekken, maar ook bekijken we of het juridisch mogelijk is om zwakstroom op prikkeldraad te zetten.”

De broers Ramirez die afgelopen nacht uit de gevangenis ontsnapten -foto: KPA

De afgelopen maanden ontsnapten er vijf zwaar gedetineerden van wie dus vier uit gevangenis KIA. De twee van afgelopen nacht ontsnapten van de jeugdafdeling. De broers klommen over de muur en werden binnen een halve minuut door de controlekamer gesignaleerd. Maar vervolgens kon het personeel de twee niet meer vinden in het donker. Ze zijn nog op vrije voeten.

Een andere gevangene ontsnapte door buizen in de muur te bevestigen en een andere man ging er vandoor tijdens het luchten omdat er onvoldoende toezicht was. Deze twee zijn alweer gepakt.