Foto: LabHOH

ORANJESTAD – De manager van de stichting FSLMA die onder meer het laboratorium van het Horacio Oduber Hospitaal (labHOH) beheert, is op non-actief gesteld in het onderzoek naar zwendel met testen. R.B. zou deze testen naar een bedrijf in Nederland sturen, maar dat bedrijf staat op zijn huisadres in Delft.

Bovendien bleven deze paptesten uiteindelijk op Aruba voor analyse door de patholoog M. L., zij staat nu ook op non-actief. Een anonieme bron zegt dat het gaat om 2600 preparaten sinds oktober vorig jaar. Het ziekenhuis zou hiervoor 19 euro per stuk hebben moeten betalen, in plaats van 15 florin dat het daarvoor ook vergoed krijgt.

Volgens de vakbond van verplegenden ABV is er ook al jaren een slechte werksfeer. “Intimidatie door het management, een hoge werkdruk door tekort aan personeel, een ongezonde dienstrooster”, noemt voorzitter Gina Maduro op aan klachten. Een meerderheid van het labpersoneel zit bij de bond.

Maduro zegt dat na publicatie over de zwendel, ‘de werknemers nog banger zijn om hun mond open te doen, uit angst voor ontslag’.

‘Intimidatie door het management, hoge werkdruk, ongezonde dienstrooster’
– Gina Maduro, voorzitter vakbond ABV

“Ze stelden eerder al vragen over het werkproces dat ontbrak bij sommige testen. Die testen moesten meteen in een envelop en weg. Ze vonden dat niet veilig.” Maar bewijzen voor misstanden hadden ze niet, vertelt Maduro, tot de publicaties verschenen. “Toen is voor hen ook de bal gaan rollen. Maar ze kregen met nog meer intimidatie te maken en het werd hen verboden om te praten.”

Inmiddels stuurt ziekenhuisdirecteur Ezzard Cilié voorlopig het lab aan, zegt Maduro. Ze heeft echter ook kritiek op de directie én de raad van toezicht. “We hebben ze al heel lang gewaarschuwd. Toen in januari 2017 B. werd aangenomen, hebben we al gezegd dat hij niet adequaat is als manager.” De vakbond zit elke maand aan tafel met de directie waar ook de klachten van het personeel ter sprake komen. “Het lijkt mij dat ze de hand boven het hoofd hebben gehouden.”

Columnist Nico van der Zee – foto: Sharina Henriquez

Wie ontdekte de zwendel?
Nico van der Zee publiceerde als eerste in zijn column in Amigoe erover. Zijn vrouw die bij de labstichting werkt, merkt de gevolgen van zijn publicaties. Hoewel door collega’s gesteund, is zij door haar leidinggevende geïntimideerd. Ze zit nu een week thuis.

Columnist Nico van der Zee in gesprek met Sharina Henriquez

Inmiddels meldt de ziekenhuisdirectie (is ook de directie van het lab) dat na een vooronderzoek en feitenonderzoek, nu een forensisch onderzoek komt. Omdat er ‘indicaties zijn van een vermoedelijke integriteitschending’. Het onderzoek richt zich op de afdeling pathologie en testen gedaan door ‘een Nederlands bedrijf’.

De labstichting FSLMA bestaat sinds 2015 als opvolger van het noodlijdende Landslaboratorium dat de overheid toen afstootte. Het Landslaboratorium kwam zelf eerder (2007) in opspraak door een miljoenenzwendel (10 miljoen florin) waarvoor drie werknemers zijn veroordeeld.