Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) opereert voorlopig alleen spoedgevallen. Het Curaçaose ziekenhuis  heeft niet genoeg geld voor andere operaties en patiënten moeten nu langer wachten.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Patiënten die door deze maatregel zijn getroffen, krijgen telefonisch te horen dat hun operatie niet doorgaat. Het ziekenhuis geeft geen duidelijkheid over hoelang deze situatie zo blijft. Sehos nam de maatregel omdat er geen geld is voor geneesmiddelen en materiaal om alle operaties te kunnen doen.

Ziekenhuisdirecteur Anthon Casperson vertelt: “Het Sehos heeft ongeveer 6800 operaties over een gemiddelde van 300 dagen per jaar. Dit komt uit op een gemiddelde van 22 à 23 patiënten per dag. Het grootste gedeelte hiervan betreft acute en oncologische operaties. Dit zijn 15 à 16 operaties per dag. De rest betreft dus electieve operaties, die niet urgent zijn.”

Tussen de 40 en 50 ‘electieve’ operaties zijn nu uitgesteld. Het ziekenhuis probeert de wachtlijst wel zo snel mogelijk weg te werken, zegt medisch directeur Franke Scheper, door op bepaalde dagen extra operaties uit te voeren. Maar dat noemt hij ‘geen wenselijke situatie’ omdat hierdoor de werkdruk op de specialisten wordt verhoogd.

Rechtzaak tegen overheid vanwege te krappe budget
Een reden die het ziekenhuis geeft voor zijn slechte financiële situatie, is het te krappe budget waar het al vier jaar van moet rondkomen. Hierdoor lopen de tekorten ook op: in 2016 en 2017 was dat 14,4 miljoen gulden. En in 2018 en 2019 is dat 3,4 miljoen. In 2018 heeft de overheid het budget voor de zorg verhoogd. Maar volgens het ziekenhuis is dat nog altijd niet genoeg om de kosten te dekken.

Volksgezondheidminister Suzy Camelia-Römer is het er niet mee eens dat het ziekenhuis onvoldoende budget krijgt: “Het Sehos heeft in 2018 en in 2019 een verhoging van 124 naar 135 miljoen gekregen. Voor het overige zitten ze nu met de inspecteur van volksgezondheid aan tafel zodat we inzicht kunnen krijgen in hun bestedingen.”

Het  ziekenhuis is inmiddels naar de rechter gestapt uit onvrede over het te lage budget. “Als een partij bezwaar heeft, kunnen ze dat altijd aantekenen, dat heeft het ziekenhuis nu ook gedaan”, vindt de minister die eerst het onderzoek wil afwachten van haar volksgezondheidinspectie. Ondertussen heeft het ziekenhuis wel 2,1 miljoen gekregen van de overheid, maar zegt dat dat niet voldoende is om het operatieschema weer te hervatten.

De behandeling van de rechtszaak moet nog plaatsvinden. Een datum is nog niet bekend.