Foto: John Samson

DEN HAAG – Tijdens een topoverleg IPKO met parlementsleden van Aruba, Curaçao en Nederland gebeurde er iets opmerkelijks. In een beeldopname is te zien hoe het Arubaanse Statenlid Sue-Ann Ras (MEP) in de zaal naar een filmserie kijkt. 

Stiekem? Ja, zegt Ras als ze gevraagd wordt om een reactie. “Ik was voor het eerst in de Eerste Kamer en dacht niet eens dat mensen achter me het zouden zien.” Volgens Ras was ze moe: een lange dag vergaderen en slaaptekort.

“Heb jij gezien wanneer ik Netflix ging kijken? Dat was in het laatste halfuur.” Ras haalt een iPad uit haar tas en toont haar aantekeningen, waaronder adviezen van drie professoren die te gast waren. “De presentaties, de staatkundige verhoudingen. Kijk hier, tot aan het laatste punt: verkiezingswaarneming.”

Ras meent dat ze een filmserie is gaan kijken, omdat haar Arubaanse collega Ricardo Croes (RED) een document ging oplezen waar alle delegatieleden al bekend mee zijn. “Bovendien ging dat over de geschillenregeling, een punt wat wij niet eens op de agenda hebben.”

“Ik ging daarom Designated Survivor kijken”, vertelt Ras. “Het is gewoon een film van een president van de Verenigde Staten, hoe hij omgaat met het parlement en gebeurtenissen. Ik was verder helemaal aanwezig.”

Op beelden is te zien dat Ras ook aan het netflixen was toen professor Hirsch Ballin aan het woord is, André Bosman (VVD) een punt maakt over Venezuela en IPKO-voorzitter Jan Paternotte (D66) het slotwoord doet.

Geen begrip
De vraag is of film kijken tijdens een parlementsvergadering geoorloofd is. Bij de delegatie van Curaçao komt het geval pijnlijk aan. “Want dit geeft het verkeerde beeld”, reageert William Millerson (PAR). “Ik heb er geen begrip voor.”

“Als voorzitter heb ik er ook moeite mee als parlementsleden bijvoorbeeld kranten gaan lezen tijdens een debat. Of parlementsleden die uit de zaal weglopen, voordat de minister kan reageren.”

“Netflixen? Dit heb ik nog niet meegemaakt”, zegt Statenlid Giselle MacWilliam (MAN) van Curaçao. “Het grijpt me ook aan als volksvertegenwoordiger dat zoiets in mijn nabijzijn gebeurt.”

‘Moeilijk om daarover te oordelen’
“Het is natuurlijk niet fijn en niet goed, maar ik vind het wel moeilijk om daarover te oordelen”, zegt Tweede Kamerlid Antje Diertens (D66). “Het is wel een fragment uit het geheel van vier dagen. Het roept ook een beetje een negatief beeld op en dat vind ik niet zo fijn.”

Volgens SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak bevestigt dit verder het beeld dat de IPKO voor veel parlementsleden ‘een verplicht nummer is’. “Je merkt bovendien aan de delegaties dat er wel veel mensen afwezig zijn tijdens vergaderingen. Dit kost allemaal geld van de belastingbetaler.”

‘Is dit een incident?’
Ras vindt haar gedrag zelf ‘niet netjes’. Tegelijkertijd vindt ze het ‘vervelend’ dat het naar buiten komt. “Dit gaat om een klein gedeelte van mijn participatie”, zegt ze. “Er waren ook andere mensen op hun telefoon. Wat waren zij aan het doen?”

MEP-fractievoorzitter Rocco Tjon, waarvan Ras deel van uitmaakt, wil niet op het incident ingaan. “Is dit een incident? Ik dacht dat er iets ergs zou zijn gebeurd in de Eerste Kamer.”

Sue-Ann Ras, Statenlid namens de Arubaanse coalitiepartij MEP, tijdens het Interparlementaire Koninkrijksoverleg in de Eerste Kamer. – Foto: John Samson