Foto: Caribisch Netwerk

ORANJESTAD – De Venezolaanse regering heeft de grens met Aruba weer opengesteld. De grens met Curaçao en Bonaire blijft dicht omdat deze eilanden op de hand zijn van Amerika, aldus Venezuela.

Het nieuws werd live op televisie bekendgemaakt, door vice-president Tarek El Aissami die ook minister is van industrie en nationale productie. Een belangrijk motief om de grens met Aruba open te stellen, heeft te maken met de olieproductie.

Venezuela heeft raffinagecapaciteit nodig en Aruba wil haar raffinaderij weer opstarten. Sinds 2016 is de exploitant van de raffinaderij, Citgo Aruba waarvan de moedermaatschappij PDVSA in Venezolaanse overheidshanden is.

De grens met de andere Nederlands-Caribische eilanden blijft dus nog dicht, omdat zij de Verenigde Staten helpen met het verspreiden van hulpgoederen. En zo de belangrijkste oponent van de Venezolaanse regering, Juan Guaidó, steunen.

‘Opening grens niet opportuun’ -regering van Aruba

De Arubaanse regering zegt nog geen officieel bericht van Venezuela te hebben ontvangen. “Als serieuze regering kunnen wij niet handelen op basis van een televisieverklaring.” De regering wacht nu eerst op bevesting ‘om te evalueren wat ze vervolgens gaat doen’. Maar zegt al wel: “Een opening van de grens tussen Aruba en Venezuela is op dit moment niet opportuun.”

De grens met de ABC-eilanden ging vorig jaar februari voor de tweede keer dicht.