Foto: Harriot Voncken

THE BOTTOM – 6288 Zonnepanelen voorzien Saba van stroom. Op zonnige dagen produceren ze 2,1 megawatt: veertig procent van de nodige energie. De dieselgenerator gaat dan uit van acht uur ’s ochtends tot half zes ’s avonds. De komende tijd moet de generator een deel van die stroom echter weer verzorgen.

De zonnepanelen die als eerste zijn gelegd worden namelijk tijdelijk afgebroken. Hun fundering moet worden vervangen; die bleek na pull tests niet opgewassen tegen zware orkanen.

Kosten nog niet bekend
Wat de nieuwe fundering gaat kosten is nog niet bekend; de aanbesteding loopt. Het park is tot nu toe volledig gesubsidieerd, onder meer door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de European Development Fund.

Foto: Harriot Voncken

Verschillende funderingen

Het Solar Park ligt naast het vliegveld, een zandweg scheidt de twee delen. Tijdens fase 1 is elke ‘tafel’ met zonnepanelen direct in de bodem gehamerd, met zes palen van 1 meter diep. In fase 2 boorden ze eerst gaten in de grond: elke tafel heeft twaalf metalen palen, verstevigd met cement, van 2,5 meter diep.

Sabaan Rodrigo Tupal komt vaak langs het park. “Het is goed dat ze de fundering verbeteren. Tijdens een orkaan moeten de zonnepanelen niet rondvliegen.” Hij is wel tevreden met het park: “het is een toeristische attractie, ik heb geen last van storingen gehad en onze rekeningen gaan straks omlaag.”

Wachten op een lagere rekening
Alida Heilbron uit Windwardside merkt nog niets van het beloofde verschil in kosten. “Ik hoop dat het op de lange termijn verandert, maar ik betwijfel het.” Ze vindt de overstap naar zonne-energie goed. “Jaren geleden werd gepraat over windturbines op Mount Scenery. Daar stak de Nature Foundation toen een stokje voor. Het zonnepark is lelijk, maar er hoefde geen regenwoud voor te wijken.”

Dexter Johnson, de directeur van Saba Electric bij het zonnepark. Foto: Harriot Voncken

Mark Zagers van Saba Electric Company (SEC) gaat over de financiën van de zonneweide. Volgens hem kost een prijsdaling tijd. “Omdat er twee orkanen zijn geweest, hielden we de prijs van stroom al laag, daarom was er in het begin geen verschil. Nu is de prijs een beetje gedaald.”

SEC zal de nieuwe fundering voorfinancieren, in afwachting van een rechtszaak met de aannemer. “Er loopt een rechtszaak om te bepalen of de eerste aannemer de kosten voor een nieuwe fundering moet vergoeden”, zegt Dexter Johnson, de directeur van SEC. Omdat zo’n rechtszaak jaren kan duren en het orkaanseizoen straks weer begint, kunnen ze de uitkomst niet eerst afwachten.

Volgens project facilitator Justin Simmons zijn alle panelen eind 2019 weer in bedrijf, als het orkaanseizoen het toelaat. “Het vergt veel voorbereiding. Materieel moet per schip komen en onze haven ligt aan de andere kant van het eiland. Alle containers worden eerst uitgepakt, trucks vervoeren alles naar het park. En als er iets kapot gaat, moet een externe reparateur ingevlogen worden.”

Glinstering in de zon

Het zonnepark ligt pal naast het vliegveld, dus onderzoekt SEC glare reports. Tot nu toe is er slechts één melding geweest van een piloot die hinder had van de weerspiegeling.