Foto: Pixabay

HILVERSUM – Van de Cariben naar Nederland verhuizen om daar te studeren ook na twee jaar blijft het nog worstelen met taalbarrières en cultuurverschillen. Dat blijkt uit verhalen van Caribische jongeren die sinds twee jaar in Nederland studeren.

Kaylene Thompson (23) studeert sinds 2015 aan de Hogeschool van Amsterdam voor tweedegraads geschiedenisdocent. Ze heeft wel moeten wennen aan de interactie tussen mensen in Nederland en natuurlijk het weer. “Ik kende Nederland al wel doordat ik hier ook familie heb wonen, maar ik vind Nederlanders wat afstandelijker dan de mensen op Aruba.”

Kaylene Thompson – Foto: Privécollectie

Kaylene spreekt Papiaments en Engels, Nederlands is dus haar derde taal. In haar studie merkt ze hier soms wel wat meer moeite mee te hebben. “Ik moet meer mijn best doen dan mijn klasgenoten. Soms krijg ik een tekst in het Engels en dat begrijp ik goed maar dan hebben we toetsen en opdrachten in het Nederlands en dan moet ik alles vertalen en dat is soms moeilijk.”

‘Ik ben meer Nederlands geworden’
“Ik moet altijd goed nadenken over wat ik bedoel en hoe ik dat moet verwoorden”, vertelt Kaylene. Toch lijkt ze wel redelijk haar plekje in Nederland te hebben gevonden. “Dat ik meer Nederlands ben geworden, merk ik als ik weer terug ben op Aruba. Dan heb ik minder geduld bijvoorbeeld.”

‘Een klik met Nederlanders vinden is nog moeilijk’

Eerder sprak Caribisch Netwerk met Kimberly Bokma en Eusebius Cratsz. Beiden studeren sinds een half jaar in Nederland en vertellen open over hun worstelingen. Vooral een klik met Nederlanders en de cultuur vinden is moeilijk.

Celine Vinck (20) is twee jaar geleden naar Nederland gekomen om belastingrecht te gaan studeren. “Ik wilde sowieso weg van Curaçao, dat wist ik al lang”, vertelt ze. Voordat Celine begon aan haar studie deed ze door Nederland nog een ‘studiereis’.

‘Ik twijfel nog steeds over mijn studie’
“We gingen langs bij scholen en kregen informatie over de opleidingen. Het was heel informatief.” Het maken van een studie keuze blijkt lastig, ook Celine had hier moeite mee geeft ze toe. “Ik twijfel nog steeds over mijn studie.”

Celine Vinck – Foto: Privécollectie

Met contacten maken heeft Celine geen moeite, maar de klik met Nederlandse studenten is wel anders dan met mensen van de eilanden. “Misschien ligt het aan de achtergrond, daar waar je vandaan komt.”  Celine hoopt voor haar dertigste terug te zijn op Curaçao na veel ervaring op te hebben mogen doen in Nederland: “Ik zou mijn kinderen graag daar zien opgroeien.”

‘Sneller gestrest in Nederland’
Ef Taylor Jansen (21) komt uit Curaçao en is een 2e jaars student Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en sinds 2017 in Nederland. Naast haar moedertaal Papiaments, spreekt zij ook Engels en nu Nederlands. Veel studenten geven aan moeite te hebben met de Nederlandse taal maar voor Taylor was het best gemakkelijk.

Ef Taylor Jansen – Foto: Privécollectie

Met het cultuurverschil had Ef wel een beetje moeite.  “Ik kan niet echt benoemen wat het precies is maar op Curaçao bijvoorbeeld gaat alles veel relaxter, in Nederland werk je veel met deadlines en daar kun je best gestrest van raken.”

Veel last van heimwee heeft ze gelukkig niet meer. “Vorig jaar had ik daar wel meer last van, maar ik heb eigenlijk wel dagelijks contact met mijn moeder en ook mijn broertje spreek ik regelmatig.” Bij de Caribische studentenvereniging Hvanti begeleidt Ef eerstejaars studenten.

Buddy voor andere studenten
“Wij zijn een soort buddy voor Caribische studenten die ons nodig hebben. We doen ook veel dingen samen, we gaan soms bowlen, dansen of samen eten. We laten ze weten: ‘wij hebben dit ook meegemaakt, je bent niet alleen’.”

In de toekomst wil Ef ook graag anderen helpen: “Ik wil met jeugdcriminelen gaan werken, en op Curaçao is dat een groot probleem nu.”