Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD/KRALENDIJK – “Ik ben heel blij dat dit bestuurscollege heeft gezegd: dat bestuursakkoord (met Nederland) is voor ons het uitgangspunt. Het was ook nooit het einde, maar een begin. Ik kijk uit naar de samenwerking.”

Dat zegt staatssecretaris Raymond Knops op Aruba die samen met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de ABC-eilanden deze week bezoekt.

Tekst gaat verder onder de video
Door: Sharina Henriquez

Het nieuwe bestuurscollege van Bonaire – foto: MPB

Deze maandag zijn de nieuwe gedeputeerden Elvis Tjin-Asjoe en Nina den Heyer van de winnende verkiezingspartij MPB alsook James Kroon van UPB beëdigd. De blauwgroene coalitie heeft een meerderheid met zes van de negen zetels in de eilandsraad.

Beide partijen gaven al aan dat zij de samenwerking met de Nederlandse regering willen uitbreiden. Tjin-Asjoe zei op de verkiezingsdag nog dat een coalitie ‘statistisch gezien binnen vier jaar zal vallen’. De partij wilde dan ook vijf zetels binnenhalen. Maar toen dat niet lukte – de MPB won wel maar met vier zetels- duurde het toch niet lang, iets meer dan 2 weken, om een coalitie met UPB te vormen.

Wat willen de partijen?

De leiders van de grootste fracties MPB, UPB en Demokrat gaven op verkiezingsdag kort aan wat zij belangrijk vinden voor Bonaire.

Deze coalitie lag voor de hand, onder andere omdat de UPB ook met Nederland meer bestuursakkoorden wil sluiten. De groene partij ziet als prioriteit een akkoord over armoedebestrijding. MPB wil akkoorden voor de uitbouw van de haven, wegdek, behoud van cultuur/eigen identiteit en vastleggen van het bestaansminimum.

Maar beide partijen willen nu vooral een ‘stabiel’ bestuur met goede bestuurders voor Bonaire. Het bestuur viel sinds de vorige verkiezingen in 2015 namelijk vier keer.