Foto: Gershwin Bonevacia

AMSTERDAM – De Curaçaose dichter Gershwin Bonevacia (26) uit Amsterdam is woensdag officieel benoemd tot stadsdichter van de Nederlandse hoofdstad. 

Wethouder Marjolein Moorman overhandigde Bonevacia de vulpen die als symbool dient voor zijn installatie als Stadsdichter van Amsterdam. Daarmee is hij namens de gemeente van Amsterdam de nieuwe, achtste stadsdichter van de hoofdstad.

Bonevacia zegt ‘bijzonder vereerd te zijn’. “Zeker ook als je kijkt naar de mensen voor mij. Dat waren hele grote, waardevolle schrijvers. Je zou ze wel de zwaar gewichten in het literaire veld kunnen noemen.”

Gershwin Bonevacia ontvangt de vulpen van de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman – Foto: Kabinet Gevolmachtigde Minister van Curaçao

In november was Bonevacia nog op Curaçao om zijn laatste dichtbundel – Ik heb een fiets gekocht –  te presenteren. “Daar waren veel familie en vrienden aanwezig. Toen had ik nooit verwacht dat ik deze prijs zou winnen.” Het nieuws van Bonevacia’s benoeming wordt op Curaçao met veel blijdschap ontvangen en binnen een mum van tijd stromen de felicitaties binnen.

Gedichten op vrachtwagens
De jonge dichter weet duidelijk wat hij wil met zijn nieuwe uitdaging. “Ik wil vooral jongeren gaan inspireren in Amsterdam, maar ik wil de poëzie ook in de stad brengen door bijvoorbeeld een tekst op een vrachtwagen te laten zetten.”

In januari 2018 vertolkte Gershwin ook al de rol van Martin Luther King in een theatrale monoloog onder regie van John Leerdam. Caribisch Netwerk sprak Bonevacia destijds tijdens zijn voorbereidingen op de rol die hij volgens critici ‘glansrijk vertolkte’.

Door Natasja Gibbs
Gershwin Bonevacia (26) is een van de weinige afro-Caribische dichters in Nederland. Hij gebruikt zijn eigen levensverhaal en zijn dyslexie als voorbeeld om andere jongeren te inspireren dat alles mogelijk is.  In 2013 won hij de literatuurprijs ‘Lettertype’ voor zijn werk en inmiddels is hij een bekende spreker op grote evenementen en in de Nederlandse media.