Foto: Natasja Gibbs

LEEUWARDEN – Terwijl veel Antilliaanse inwoners van Leeuwarden nog sceptisch zijn, kijkt de gevolmachtigde minister van Curaçao tevreden terug op de conferentie die de gemeente maandag organiseerde over de sociale en veiligheidsproblemen met Antillianen in de Friese hoofdstad.

De gemeente Leeuwarden beloofde na afloop van de conferentie om de omstreden paragraaf over Antillianen uit de Veiligheidsagenda 2019-2023 te halen. Daarin staat onder andere het plan om ‘kansloze Antillianen’ vanuit bijvoorbeeld Rotterdam of de eilanden ‘te ontmoedigen om naar Leeuwarden te verhuizen’.

Tekst gaat verder onder de video
Door Natasja Gibbs

“Een ongelukkige communicatie en woordkeuze”, leggen gemeenteraadsleden de gewraakte passage nu uit. “Het is niet helemaal slim en handig gecommuniceerd”, zegt ook PvdA gemeenteraadslid Ursula de Voogd. “Maar etnisch gerelateerde criminaliteit bestaat wel.”

De Voogd hoopt dat de conferentie duidelijkheid geeft over de goede bedoelingen van de gemeenteraad met de Antilliaanse gemeenschap.

Gemengde reacties
Maar de reacties na afloop van de conferentie zijn gemengd. “Eerst zien dan geloven”, is een veel gehoorde uitspraak. Ook vragen veel bezoekers zich af waarom er überhaupt sprake is van een beleid speciaal gericht op Antillianen: “we zijn toch allemaal Nederlanders?”

Gemeente Leeuwarden wil nu op basis van de uitkomsten van de conferentie ‘een apart beleid voor Antillianen opstellen zodat de sociale problematiek wordt aangepakt’.