Foto: Tim van Dijk

THE BOTTOM – De grootste partij op Saba is en blijft de WIPM (Windward Island People Movement) van lijsttrekker Bruce Zagers, die bij deze verkiezingen met ruim 272 stemmen op zijn naam iedereen ver achter zich liet. De WIPM kreeg 779 stemmen van de 984 geldige stemmen.

Monique Wilson, die in de oppositie zat met haar SLP (Saba Labour Party), zag haar stemmen naar nieuwkomer Dave Levenstone gaan van de UPM, waardoor de blauwe partij hun zetel verloor. Dave Levenstone heeft met zijn nieuwe partij 80 stemmen gekregen.

Bruce Zagers.

Niemand had hierop gerekend, Saba stemt massaal op de Oranje WIPM partij. Dit is voor het laatst eind jaren zeventig ooit voorgevallen, zegt Zagers. De WIPM heeft ten opzichte van 2015 met een aantal van 234 stemmen een groeispurt doorgemaakt. De stemmen die gingen naar de SLP en UPM waren onvoldoende om in de oppositie te komen. Alleen de WIPM mag plaatsnemen in de eilandraad.

De verkiezingen verliepen rustig en met een opkomst van maar liefst 92 procent is gouverneur Jonathan Johnson tevreden.

Stemmen Windwardside Saba

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft opdracht gegeven om twee waarnemers aan te stellen om toe te zien dat alles volgens de regels verliep. Katherine Ellena en Erica Schein zijn namens The International Federation for Electoral Systems uit de Verenigde Staten overgekomen. Zij waren op de hoogte van de Nederlandse Kieswet.

Opnieuw in de rij
Stemmen voor de Eerste Kamer viel niet goed bij de meeste stemmers op Saba. Dit kwam omdat de stemmers opnieuw in de rij moesten voor de tweede stemkaart. Daar hadden de meeste geen zin in en maakte rechtsomkeert.