Foto: Sharina Henriquez

KRALENDIJK – Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) heeft opnieuw de verkiezingen gewonnen voor een nieuwe eilandsraad voor Bonaire. De partij groeide met één zetel naar vier dankzij een restzetel.  UPB gaat van drie naar twee zetels. Demokrat blijft op drie zetels.

Tekst gaat verder onder de video
Door Sharina Henriquez

De uitslag werd na een marathontelling klokslag vijf uur ‘s morgens bekend. Normaal zijn de verkiezingsuitslagen tegen middernacht rond

De enorme vertraging kwam nadat de laatste stembus pas om half 11 ‘s avonds sloot. Veel mensen kwamen enkele uren voor sluitingstijd stemmen. Dat zorgde voor lange rijen voor de stembureau’s. Volgens gezaghebber en voorzitter van het hoofdstembureau Edison Rijna kwam dat ook omdat de lijsttrekkers van de partijen en hun aanhang allemaal tegen het einde van de middag/vroege vooravond hun stem wilden uitbrengen.

Lange rij bij stembureau Tia Sani in Rincon – foto: Sharina Henriquez

Stemmers klaagden erover dat ook de computersystemen traag waren en daardoor het stemproces te lang duurde.

Bij de telling van de stemmen ging het ook mis bij de twee stembureau’s Kompleho Deportivo Jorge Nicolaas en Sentro di Bario Nort di Saliña. Deze bleven na hertellingen met een verschil van 41 stemmen. Om vijf uur was dit probleem pas opgelost en kon de gezaghebber de laatste uitslagen geven. De meeste pers was toen al naar huis.

De tellingen namen ook meer tijd in beslag omdat voor het eerst twee verkiezingen tegelijk werden georganiseerd: voor een nieuwe eilandsraad en voor het kiescollege (Eerste Kamer), aldus het hoofdstembureau.

Kleine partijen geen betekenis
De kleine partijen telden niet mee in de strijd. Ondanks geluiden van verandering onder de Bonairiaanse gemeenschap, lukten de vijf nieuwkomers niet om een zetel te bemachtigen. De top drie verandert dus niet in vergelijking met de  verkiezingen in 2015. MPB ging uit van een grote overwinning met een meerderheid van vijf zetels. Maar het bleef uiteindelijk dus bij drie plus een restzetel.

Opkomst stuk lager
De opkomst was een stuk lager dan in 2015: 64% tegenover 77,85% vier jaar terug bij de verkiezingen. 3576 stemden (40,4%) voor MPB. Demokrat kreeg (24,1%) 2130 van de stemmen. UPB kreeg 1798 van de stemmen.

Stemmentrekker
Van MPB was het niet lijsttrekker Elvis Tjin-Asjoe (629) die de meeste stemmen trok. Dat was nummer 2 op de lijst Nina Den Heyer; zij kreeg ook de meeste stemmen (1088) van alle verkiezingskandidaten. Lijsttrekker Clark Abraham van Demokrat kreeg 874 stemmen. Bij UPB kreeg lijsttrekker James Kroon de meeste stemmen (786).

Kiescollege
De drie grootste partijen kregen ook de meeste stemmen in de strijd om het kiescollege. MPB kreeg 45,4% van de 6797 geldige stemmen. Demokrat 32,1% en UPB 22,5%. Dat betekent dat de verdeling vier zetels voor MPB (3 zetels+1 restzetel), 3 zetels voor Demokrat (2+1 restzetel) en twee zetels voor UPB (1+1 restzetel).  Er waren 7212 stemmers voor deze verkiezingen terwijl voor de nieuwe eilandraad 9054 personen gingen stemmen.