Foto: John Samson

DEN HAAG – Wie op de verkiezingsdag de grote Nederlandse dagbladen openslaat, zal niet meekrijgen dat er ook in de Caribische gemeenten gestemd wordt. In Den Haag zijn de ogen vooral gericht op de lokale verkiezingen van Bonaire. ‘Komt er na vier jaar ruzie, weer rust?’

Zoals in Nederland, stemmen ook Bonaire, Saba en Sint-Eustatius woensdag (indirect) voor de Eerste Kamer. De verkiezingsdag leeft op Bonaire en Saba, omdat er ook gestemd wordt voor het lokaal bestuur, de eilandsraad.

Zes besturen in vier jaar tijd
“Het is heel spannend”, zegt Gilbert Isabella in Utrecht. Tot 2018 vertegenwoordigde hij de regering in de drie Caribisch gemeenten. “In de afgelopen vier jaar waren er maar liefst zes bestuurswissels op Bonaire. Dat was niet goed voor de verhoudingen met Nederland.”

De grote Nederlandse dagbladen besteden aandacht aan de verkiezingsdag, maar geen woord over de Caribische ‘gemeenten’ Bonaire, Saba en Sint-Eustatius – foto: John Samson

Staat er iets op het spel op Bonaire?
De belangrijkste verkiezingsthema gaat opnieuw over de banden met Nederland. De vrees is of het nieuwe lokaal bestuur een recent akkoord met staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) naar de prullenbak verwijst.

Kamerleden André Bosman (VVD) en Antje Diertens (D66) hopen op ‘stabiel bestuur’ en rustigere tijden.

Wat coalitiepartner VVD betreft blijft het bestuursakkoord als een huis staan. “Wat we nu niet moeten hebben is dat we terugvallen op een gehakketak tussen Bonaire en Nederland. Ik zou zeggen: ga aan de slag, want er moet zo ontzettend veel gebeuren en er liggen zoveel kansen”, zegt Bosman (VVD) die zelf net zijn stem heeft uitgebracht in Middelburg.

“De afspraken die zijn gemaakt zijn heel goed voor het eiland”, vindt Diertens (D66). “Als er een nieuwe eilandraad komt, dan mogen die afspraken alleen in de positieve zin worden aangescherpt.”

Geen commentaar
Staatssecretaris Knops (CDA) wil vanuit zijn functie niet vertellen hoe hij deze verkiezingsdag beleeft, maar ook niet of er op Bonaire op verkiezingsdag iets op het spel staat. “Hij vindt dat inwoners van de Caribische gemeenten in alle rust moeten kunnen stemmen”, vertelt zijn woordvoerder.

In het afgelopen jaar heeft staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) meerdere keren zijn zorgen geuit over integriteit en goed bestuur op Bonaire.

Persoonlijke ‘succeswensen’
Zowel Bosman als Diertens begonnen de dag met  persoonlijke ‘succeswensen’ aan de Bonairiaanse kandidaat Nina den Heyer (MPB). De oud-gedeputeerde van sociale zaken lijkt een vertrouwensband te hebben geschept in de afgelopen maanden bij de Nederlandse coalitie.

Den Heyer heeft regelmatig achter de schermen gesprekken gevoerd op het Binnenhof voor onder meer het sociaal minimum en de kinderopvang. “Ze begrijpt dat politiek ook iets is van gegeven en nemen. Dat je niet in een keer alles voor elkaar kunt krijgen”, zegt Diertens (D66) die in Groningen flyert.