Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Sancties en een gesloten grens met Venezuela treffen vooral de toerisme-industrie, raffinaderij, freezone en zorgen voor aanhoudende hoge voedselprijzen. Maar de economie blijft in balans doordat meer Venezolanen investeren in vastgoed.

Tekst gaat verder onder de video
Door Sharina Henriquez

Minister van Economische Zaken Xiomara Ruiz-Maduro zegt dat de grenssluiting begin dit jaar door Venezuela minder effect heeft op de prijzen van voedsel. “Vorig jaar toen Venezuela de grens voor het eerst sloot, stegen de prijzen vooral van fruit, groente en vis. Nu is dat anders omdat de importeurs hun fruit en groente uit andere landen zijn blijven halen.” Maar ze geeft toe dat de prijzen vóór de Venezolaanse embargos lager waren, omdat dus uit andere, duurdere landen voedsel moet komen.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek is fruit de afgelopen twaalf maanden 27,5% duurder geworden. Prijzen van voedselproducten die thuis worden gegeten, stegen in die periode met 11,7%

De freezone (het gebied waar belastingvrij gehandeld wordt) heeft zeker flink te lijden, zegt Ruiz-Maduro. “Daar hebben twee bedrijven al zo’n 50 mensen moeten ontslaan doordat er minder handel is tussen Venezuela en Aruba.”

Ook bij de raffinaderij werden vorige maand tientallen mensen ontslagen omdat door de Amerikaanse sancties geld voor de tweede bouwfase voor de herstart was bevroren. Maar afgelopen week kwam er goed nieuws; uitbater Citgo mag van de Amerikaanse autoriteiten de komende 18 maanden weer zaken gaan doen. Terwijl het moederbedrijf van Citgo, het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA nog wel gesanctioneerd blijft.

Meer Venezolanen kopen vastgoed
Echter Aruba’s grootste verdiensten komen uit het toerisme. Een kleine vijf jaar terug kwamen na de Verenigde Staten, de meeste toeristen nog uit Venezuela. Maar sinds de crisis, is dat helemaal teruggelopen.

Al deze negatieve gevolgen voor de economie zijn volgens minister Ruiz-Maduro echter niet in bbp (bruto binnenlands product) uit te drukken want de gegevens worden niet per regio bijgehouden.

Toch is zij positief en dat komt door de toename van Venezolaanse investeringen, vooral in vastgoed. “Daardoor is onze economie in balans gebleven.” Het gaat met name om investeringen in hotels en andere toeristenaccommodaties.

Waar komt het Venezolaanse geld vandaan?

Als Venezolanen in Arubaans vastgoed investeren, dan moet het systeem van onder meer banken en notarissen controleren waar het geld vandaan komt, legt minister Ruiz-Maduro uit. Aruba heeft ook een Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. Deze instantie controleert bij verdachte transacties of het geld bijvoorbeeld niet uit witwassen is verkregen, door terrorisme of ander criminele activiteiten.

Maar erkent de minister: Het geld komt vaak via Venezolaanse bedrijven die in het buitenland zijn gevestigd, vooral in Miami. Of zij kan garanderen dat het bijvoorbeeld niet van de regering-Maduro komt die zo probeert geld weg te sluizen, zegt de minister: “Nee dan kan ik niet garanderen.”

Corrupte zakenman

In 2016 werd de Venezolaanse zakenman Roberto Rincón in de VS veroordeeld wegens corruptie bij het regelen van contracten voor staatsoliebedrijf PDVSA. Het Venezolaanse bedrijf is dus de moedermaatschappij van Citgo, uitbater van de Arubaanse raffinaderij. Het raffinaderijcontract werd door het vorige kabinet-Eman II getekend. Rincón heeft ook meerdere terreinen gekregen op Aruba door de vorige Infrastructuur-minister Benny Sevinger. Deze ontkende in 2016 dat hij Rincón heeft bevoordeeld tijdens de gunningsprocedure die ongebruikelijk snel was gegaan.