Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Op verzoek van parlementariër Giselle Mc William is vrijdag het eerste vrouwelijke parlementslid van de voormalige Nederlandse Antillen, Angela Altagrasia ‘Tata’ de Lannoy onder belangstelling van haar familie en parlementariërs geëerd.

Haar foto heeft een ereplaats gekregen naast anderen die een grote rol in de democratie van de voormalige Nederlandse Antillen hebben gespeeld. Zij is de eerste vrouw die op deze muur binnen het Curaçaose parlement hangt.

Tekst gaat verder onder de video

Door Hendriksen

Weg vrijgemaakt
De op Curaçao geboren Angela Altagrasia de Lannoy (1913-1983) werd op 4 augustus 1949 beëdigd in het parlement van de Nederlandse Antillen. Sinds de oprichting van de Nationale Volkpartij was zij actief in de vrouwenafdeling van deze partij. Zij heeft de weg vrijgemaakt voor vrouwen om deel te nemen in de regering.

Lees en bekijk hier ons interview met oud-premier Maria Liberia-Peters (77) over vrouwen in hoge posities. Zij begon als onderwijzeres, rolde de politiek in en werd twee keer de premier van de Nederlandse Antillen.

In 1977 werd Lucina Elena da Costa Gomez-Matheeuws de eerste vrouwelijk premier van de Nederlandse Antillen. Daarna zouden nog vier vrouwen volgen. Da Costa Gomez-Matheeuws was zelfs de vijfde vrouwelijke premier ter wereld. In Nederland is er nog nooit een vrouwelijke premier geweest.

Angela Altagrasia de Lannoy. Foto: Kim Hendriksen

Ruimte voor verbetering
Daar mogen we trots op zijn, vindt Mc William. Toch is het geen reden om geen aandacht meer aan de emancipatie van vrouwen te besteden volgens haar: “Je ziet het wel in de private sector, dat veel vrouwen in de directie zitten en aan het hoofd van belangrijke organisaties. Vaak zie ik dat in veel commissies die worden opgesteld alleen maar mannen zitten. We moeten ervoor zorgen dat hier ook vrouwen komen te zitten.”

Parlementariër Ana Maria Pauletta vult aan: “We hebben al veel punten behaald voor de rechten van de vrouw. Het betrekken van de vrouw in de samenleving is belangrijk, maar vooral ook het ‘empoweren’ van de vrouw. We moeten ons daar nu op focussen. Dat de vrouw zich zekerder voelt in een positie met verantwoordelijkheid.”

Bijna de helft ambtenarenapparaat vrouw
Drie van de negen ministersposten op Curaçao worden op het moment bekleed door een vrouw. Nu minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina is afgetreden en Neysa Isenia naar voren is geschoven om zijn functie over te nemen, komt de verhouding op vijf mannen en vier vrouwen. Ook in het ambtelijk apparaat van de Curaçaose regering zijn 1.614 personeelsleden vrouw van de 3.325 in totaal.

Pauletta: “Het gezicht van armoede is nog steeds de vrouw, de meeste klanten van het ministerie Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) zijn vrouwen, vrouwen krijgen nog steeds veel te maken met huiselijk geweld. Dat zijn allemaal agendapunten en thema’s die op een hoger platform gezet zullen moeten worden en integraal worden benaderd.”

Caribische vrouwen in politieke topfuncties

Op Aruba is Evelyn Wever-Croes sinds 2017 de eerste vrouwelijke premier van het land. Sint-Maarten was er al eerder bij, meteen na 10-10-‘10 trad Sarah Wescott-Williams aan als premier. Momenteel is Leona Marlin-romeo sinds 2018 de premier.

Vijf vrouwelijke premiers hebben aan het roer van de Nederlandse Antillen gestaan. Als eerste Lucina Elena da Costa Gomez-Matheeuws, zij was in 1977 korte tijd premier. Maria Liberia-Peters was van 1984 tot 1986 en van 1988 tot 1994 premier. Daarna volgde (huidig minister) Suzy Camelia-Römer in 1993 en 1998. Mirna Louisa-Godett verving haar broer Anthony Godett in 2004 als premier en de laatste premier voor de staatkundige vernieuwingen was Emily de Jongh-Elhage, van 2006 tot 2010. Aruba heeft sinds 2008 de eerste vrouwelijke Centrale Bankpresident: tevens de eerste vrouw in het Koninkrijk.