Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Wereldwijd is steeds meer aandacht voor de vrouw: vrouwen staan op, eisen gelijke behandeling en streven naar hogere posities die ze steeds vaker krijgen. Hoe zit dat op Curaçao en hoe doen Curaçaose zakenvrouwen het in het buitenland? We vroegen het vier succesvolle vrouwen op het eiland.

Maria Liberia-Peters (77) werkte lange tijd als onderwijzeres. Ze was altijd betrokken bij jeugdzaken, rolde uiteindelijk de politiek in en werd premier van de Nederlandse Antillen.
Liberia-Peters legt uit dat de rol van vrouwen in het Caribisch Gebied belangrijk is: als zus, als moeder, als oma. “De vrouw heeft altijd een prominente rol gespeeld, ze wordt vaak afgebeeld als krachtig. Hierdoor en door het feit dat ik al langere tijd politiek actief was, werd ik vrij makkelijk serieus genomen als premier.”

Tekst gaat verder na de video

Door Elisa Koek

Ook in Nederland had ze nooit problemen om als vrouw politiek te bedrijven. Het enige punt dat zij aankaart is kleur: toen zij als meisje van zeventien naar Nederland kwam, werd ze flink teleurgesteld. “Ik had me verdiept in het land, de cultuur en de geschiedenis maar iedereen schreeuwde ‘Zwarte Piet, Zwarte Piet’ en de kinderen stoven geschrokken alle kanten op. Dan sta je daar als zeventienjarige, als enige zwarte meisje.” Volgens Liberia-Peters speelt de issue van huidskleur nu ook nog. “En dan moet je weten wie je bent, wat je wilt en ervoor gaan.”