Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Circa zeshonderd Venezolanen hebben hun toevlucht gezocht op Sint-Maarten. Ze verblijven er illegaal, maar zijn niet bang voor uitzetting door de autoriteiten. Een groepje vraagt de lokale regering wel dringend om hulp om hun verblijf legaal te maken zolang Maduro nog aan de macht is in hun thuisland.

Tekst gaat verder onder de video

Door Tim van Dijk

Het zijn bijna uitsluitend mannen. De meeste Venezolanen zijn eerst als toerist het Franse deel van Sint-Maarten binnengekomen.  Ze reisden met het vliegtuig vanuit Caracas via Panama City naar de Dominicaanse Republiek, vervolgens naar Guadeloupe en gingen in Pointe-à-Pitre aan boord van een vlucht naar Saint Martin. Een enkeling passeerde als toerist de douane op het Princess Juliana-vliegveld in het Nederlandse deel van Sint-Maarten.

“Curaçao en Aruba zijn dichtbij, de vliegreis kost minder. Maar bij aankomst op het vliegveld loop je bij het tonen van je Venezolaans paspoort groot risico te worden teruggestuurd,” zegt één van de gevluchte mannen. “Via via hoorden we dat Sint-Maarten Venezolanen toelaat, dat we hier niet het risico lopen om te worden opgepakt.”

De politie is op de hoogte van de toename van illegale Venezolanen op het eiland. “Het is een delicate kwestie,” zegt woordvoerder Ricardo Henson. “De politie heeft geen instructies gekregen van de minister van Justitie. Het korps heeft geen opsporingstaak.” Henson bevestigt dat Venezolanen via de Franse kant Sint-Maarten binnenkomen. “We hebben een open border,” zegt hij. “Iedereen kan vanuit Saint Martin naar Philipsburg komen.”

Politiek asiel
In het Franse deel kunnen Venezolanen politiek asiel aanvragen. Maar een groepje van negen naar het Nederlandse deel van het eiland gevluchte Venezolanen, zegt hier geen gebruik van te maken. “Wij zijn hier niet omdat we hier willen zijn, of willen blijven, maar om onze familie te helpen overleven. In Venezuela is er aan alles gebrek”, aldus één van de mannen. “De dag dat Maduro weg is, ga ik terug naar mijn familie.”

‘Dit is mijn neefje, vandaag bij de geboorte overleden’- José, naar Sint-Maarten gevluchte Venezolaan

De Venezolaan José, haalt zijn telefoon tevoorschijn en toont een foto van een baby in een doodskistje. “Dit is mijn neefje, vandaag bij de geboorte overleden,” zegt hij met trillende stem. “Mijn oom appte mij dat de baby stierf door gebrek aan medische middelen.” Een andere man vertelt dat zijn schoonmoeder hoge bloeddruk heeft en aan epilepsie lijdt. “Goddank heb ik op Sint-Maarten medicijnen voor haar kunnen kopen.”

De Venezolanen wonen in Philipsburg en in de buurt van Simpson Bay in containers en krotten. “Onmenselijke omstandigheden,” zegt een buurman in Simpson Bay. “Zie je dat blauwe, plastic zeil met stenen erop? Ik zag een groep Venezolanen dat bevestigen als dakbedekking. Wat eronder zit, kun je geen woning noemen; het zijn een paar houten wanden met een stuk zeil erover.”

Door illegaal te werken, komen de Venezolanen aan geld, vooral dollars. Die geven ze af aan tussenpersonen op Sint-Maarten die de dollars omwisselen in Venezolaanse bolivar. Dat maken ze over aan hun in Venezuela achtergebleven families.