Foto: Sam Jones

AMSTERDAM – De allereerste jongerenburgemeester van Amsterdam is een Caribische Nederlander van Sint-Maarten. Maandag kreeg Avianka Aventurin (28) in een bomvol Theater de Meervaart van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema de titel. 

Een maand lang kon er gekozen worden uit drie kandidaten Achraf El Johari (22), Joshua de Roos (22) en Avianka. Alledrie waren ze doorgedrongen tot de laatste ronde.

Een onafhankelijke jury en de online stemmen bepaalden uiteindelijk dat Avianka Aventurin nu de nieuwe jongerenburgemeester van Amsterdam is. Maar wie is Avianka Aventurin eigenlijk? Caribisch Netwerk volgde haar tijdens haar campagne.

Tekst gaat verder onder de video
Door Sam Jones

Aventurin wil dat jongeren zichtbaar worden. Maar ze wil ook aan de slag met kwetsbare jongeren. Zij trekt zich hun lot erg aan omdat ze zelf als kind werd misbruikt. Niet door haar vader of moeder, haast ze zich te zeggen. Ze werd ook tot bloedens toe mishandeld. Dat is haar niet in de koude kleren gaan zitten, met zelfmoordneiging tot gevolg.

Werkervaring
Gelukkig is dat nu achter de rug en inmiddels is Aventurin directie-assistent bij de hulporganisatie MaDi in Amsterdam Zuidoost. Daarvoor richtte ze het jongerenproject YoPro! in de Bijlmer op en werkte ze bij het ministerie van Justitie.

Aventurin spreekt vloeiend Nederlands maar dat was een paar jaar geleden nog anders omdat ze Engelstalig is opgevoed. Om het Nederlands helemaal zich eigen te maken werkte ze hard en volgde ze zeven jaar Nederlandse bijles.

Jongerenraad
De kersverse jongerenburgemeester is zich bewust van haar geschiedenis: “Mijn moeder was alleenstaande vrouw. Ik heb geen universitaire opleiding; ik ben een stapelaar.” Ze wil een rolmodel zijn voor jongeren die dat herkennen bovendien wil ze samen met de andere kandidaten El Johari en De Roos een jongerenraad oprichten.