Foto: Tim van Dijk

ORANJESTAD – Na meer dan een halve eeuw krijgt Sint-Eustatius een nieuw wegennet, zo maakt de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties bekend tijdens zijn laatste bezoek.

Statianen zijn er blij en niet blij mee. Want er zijn bewoners die het geld liever naar belangrijkere zaken zien gaan zoals armoedebestrijding en beter bestuur.

Tekst gaat verder onder de video
Door Tim van Dijk

Het eiland is 21 vierkante kilometer groot en heeft een wegennet van 35 kilometer asfalt. In september 1968 werd de laatste kilometer gelegd om er vervolgens naast renovaties in de jaren tachtig niet meer naar om te kijken, zo vertelt Anthony Reid van de lokale LVV.

Begin jaren tachtig werd een renovatie gedaan en werd er een asfaltlaag gelegd over de bestaande betonnen wegen. Maar hierdoor zijn hele vlakken asfalt, beschadigd door de jaren heen, bij heftige regenval weggespoeld. Met als gevolg dat de wegen bijna onbegaanbaar zijn.

Nieuwe wegen in juli
Met een open aanbesteding en inmiddels een lokale en internationale wegenbouwer aan boord wordt er volgende maand aangevangen met de hoofdwegen. Waaronder de weg van en naar het vliegveld en de weg van en naar het ziekenhuis.

In het plan van aanpak staat ook dat hemelwater wordt opgevangen en dat de elektriciteit volledig ondergronds gaat. Er liggen al loze leidingen op het eiland voor onder andere vaste telefonie en internet (glasvezel).

Begin juli moeten de eerste wegen zijn opgeleverd.