THE BOTTOM – Na een intensieve verbouwing van bijna een jaar heeft Saba met haar 2000 inwoners een nieuw medisch centrum. Nederland heeft hier 1,2 miljoen dollar (ruim 1,1 miljoen euro) voor uitgetrokken.
Het nieuwe centrum heeft plaats voor acht patiënten en is 24/7 bemand voor eerste hulp. Voor operaties en bepaalde specialistische ingrepen moeten patiënten uitwijken naar het Sint Maarten Medical Center. In geval van spoed moet eerst de traumahelikopter worden opgeroepen uit Sint-Eustatius. “We zijn blij met het nieuwe medische centrum maar op het verlanglijstje staat nog een heli-platform naast ons medische centrum”, zegt Joka Blaauboer van de Raad van Bestuur van Saba Health Care.
Tekst gaat verder onder de video
Door Tim van Dijk
De traumahelikopter uit Sint-Eustatius doet er 45 minuten over om naar het vliegveld van Saba te vliegen. De patiënt wordt dan per ambulance vervoerd van het medische centrum naar het vliegveld over ‘The Road’ – welke enorme hoogteverschillen kent – en 25 minuten in beslag neemt. Vliegtijd naar het vliegveld van Sint-Maarten is 20 minuten om vervolgens per ambulance van Juliana’s Airport nog eens 15 minuten af te leggen naar het ziekenhuis van Sint-Maarten.
Medische uitzendingen
In 2018 waren er 1642 medische uitzendingen (spoed en geen spoed) vanuit Saba, meldt Bob Harms van het Zorgverzekeringskantoor (ZVK) BES. Verreweg de meeste uitzendingen waren naar Sint-Maarten/Saint Martin, daarna Colombia, Guadeloupe en Nederland.
Blaauboer hoopt dat een heli-platform op Saba en een bij het ziekenhuis van Sint-Maarten wordt meegenomen in de nieuwe bouwplannen.
De opening werd verricht door Blaauboer en plaatsvervangend secretaris-generaal Gea van Craaikamp van het ministerie van Volksgezondheid. Twee jaar geleden kwamen de plannen op tafel om het Medical Center te verbeteren. Er werken nu drie gespecialiseerde huisartsen uit Nederland en negentien verplegers die werken op het medische centrum en zorgen ook voor hulp aan huis.
Sinds 1925 heeft Saba een hospitaal. Het huidige A.M.Edwards Medical Center in The Bottom opende haar deuren op 1 maart 1980 en werd gerenoveerd in 1998 nadat orkaan George het dak volledig had weggeblazen. Pas in 2012 werden renovaties doorgevoerd aan de röntgenkamer, elektrische distributiesystemen, ambulances, rouwkamer en kantoorruimtes. |
Nederland trok nu ruim 1,1 miljoen euro uit om onder andere het gebouw veiliger te maken tegen natuurgeweld en te voorzien van een elektrotechnische installatie voor brandveiligheid. Er is een airconditioningsysteem geplaatst en er is een isolatiekamer om patiënten met een vermoedelijke bacteriële infectie in quarantaine te houden.