Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Het Marine Park Aruba, dat pas sinds 1 januari bestaat, laat juist een door toeristen zwaar belast gebied links liggen. Dit tot woede van verschillende Arubaanse natuurorganisaties die stellen niet betrokken te zijn geweest in het proces. Aruba Birdlife Conservation (ABC) bestempelt het Marine Park-model als ‘triest’.

Milieu-organisatie Rainbow Warriors onderstreept dat Aruba met het beschermen van slechts ‘een paar postzegeltjes’ de internationale Sustainable Development Goals ‘aan zijn laars lapt’. “Alleen al als je praat over open en inclusieve stakeholder-participatie, wat niet is gebeurd.”

Aruba kent sinds 1 januari een officieel marinepark. Vier watergebieden met veel biodiversiteit zijn aangewezen tot natuurreservaat. Het door toeristen zwaar belaste Surfside Beach tot en met Arashi vormen daar geen onderdeel van. Het Marine Park Aruba bestaat uit de noordkust van natuurpark Arikok, de kop van Seroe Colorado, Mangel Halto en de rif-eilanden bij Oranjestad.

Banen verliezen
Volgens duiker Rudy Davelaar, die al sinds 2009 vecht dat heel Aruba een marinepark krijgt naar model van Bonaire, benadrukt dat het toeristische gebied vanaf Mangel Halto tot en met Arashi juist het meeste gevaar loopt. Hij ziet het koraalleven daar door veel wateractiviteiten achteruit gaan. “Als deze plekken niet per direct worden beschermd, dan gaat Aruba binnen nu en vijf jaar banen verliezen. Want dan kan je niets meer verkopen.”

Aruba gaat banen verliezen als deze plekken niet per direct worden beschermd – duiker Rudy Davelaar

Milieuminister Otmar Oduber reageert dat de vier natuurreservaten gekozen zijn op een basis van een aantal onderzoeken. Volgens hem is het ‘conform de Natuurbeschermingsverordening’ niet mogelijk om al het water rondom Aruba te beschermen. Dan zouden economische activiteiten,  zoals cruiseschepen en de containerhaven niet meer in zijn huidige vorm kunnen functioneren, stelt hij. Maar op Bonaire waar sinds 1979 een marinepark bestaat, blijkt het wel mogelijk om cruiseschepen te ontvangen.

Over de participatie van stakeholders zegt Oduber dat het traject van de marinepark als sinds 2016 loopt, voordat hij milieuminister werd. “Ik en het team van het ministerie hebben sindsdien verschillende sessies georganiseerd waarbij de NGO’s geraadpleegd waren.”

Afraffelen
Davelaar en Rainbow Warriors verdenken de regering van het afraffelen van het project, omdat zij anders het Europese Best Initiative fonds ter waarde van 355.354 euro (ontvangen in mei 2016 voor de opzet van een marinepark) moeten terugbetalen. Dit fonds is voor een groot deel gebruikt om onderzoeksinstituut TNO te betalen.  Deze deed onderzoek naar de plekken met de meeste biodiversiteit. De milieuminister bevestigt dat als het Marine Park Aruba niet voor de deadline af is (april 2019), zij het geld moeten terugstorten.

Het beheer van het park valt per 1 maart onder Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA). Wat voor activiteiten er wel en niet mogen binnen de vier natuurreservaten is nog onbekend, omdat het park nog werkt aan een beheersplan. Het bedrijfsmatig vissen is in ieder geval niet toegestaan.