Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – De schildpadden die rond de Curaçaose stranden leven, krijgen het soms zwaar te verduren. Vooral als ze bij een vissersbaai zoals Playa Piskadó wonen. De dieren kunnen verstrikt raken in een vislijn, worden geraakt door een vissersboot of bijten in aas dat bedoeld is om vissen mee te vangen en krijgen op die manier een vishaak in hun bek.

Broer en zus Thijs en Ellen zijn in de schoolvakanties op Curaçao. Zij helpen hun vader, Ard Vreugdenhil van de Sea Turtle Conservation, met het redden van schildpadden. “De vissers gebruiken soms veel te grote haken, met veel vlees eraan en weinig lood. Een schildpad hapt daar in en krijgt de haak in zijn bek”, vertelt Thijs.

Tekst gaat verder onder de video
Door Roelie van Beek

De schildpad is een bedreigde diersoort en moet daarom beschermd worden. Dat betekent dat de overheid van Curaçao de verplichting heeft deze dieren te helpen en de Sea Turtle Conservation doet dit in de naam van de overheid.

Volgens een schatting van het Wereld Natuur Fonds gaan wereldwijd elk jaar zo’n 200.000 tot 300.000 zeeschildpadden dood door toedoen van de visserij. Sea Turtle Conservation Curaçao redt de gewonde schildpadden. Volgens Ard Vreugdenhil is het om meerdere redenen belangrijk om dit te doen. “De dieren kunnen vissershaken in hun bek krijgen, die gaan ontsteken. Als de schildpad met een vislijn vast komt te zitten in koraal, kan hij niet meer naar boven komen om adem te halen en stikt hij.”

Het zijn vaak de toeristen of duikers op Curaçao die de verwonde schildpadden spotten. Waar vorig jaar 35 meldingen werden gedaan, heeft de Sea Turtle Conservation in 2018 zo’n 50 meldingen binnengekregen van gewonde schildpadden.