Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Op buureiland Aruba is de wet, of landsverordening zoals het daar heet, inmiddels aangenomen. Vanaf januari 2019 is het gebruik van ‘single use plastic’ zoals rietjes, roerstaafjes, plastic bestek, bekers, borden en tasjes verboden op het eiland. Ook foamboxen, die onder andere veel worden gebruikt om afhaalmaaltijden in te serveren worden verboden. Curaçao hoopt eind 2019 ‘plastic free’ te zijn.

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriksen

Voor Caroline Castendijk, oprichter van burgerinitiatief ‘Plastic Free Curaçao!’ duurt dit allemaal te lang. Zij besloot een Facebookpagina op te richten om mensen te inspireren zelf maatregelen te nemen om het gebruik van single use plastic te verminderen. “Het is allemaal veel minder ingewikkeld dan het lijkt. Stop bijvoorbeeld met het gebruiken van flesjes water, maar neem een hervulbare fles mee”, zegt Castendijk.

Afgelopen maart is ook op Curaçao een initiatief-ontwerpwet ingediend om het gebruik van al het eenmalig plastic bij wet te verbieden. “Ja, we zijn er druk mee bezig”, aldus een van de indieners, parlementariër Giselle Mc William.

“We hebben een aantal op- en aanmerkingen gekregen van het Raad van Advies (RvA). Die ben ik inmiddels aan het verwerken, maar als parlementariër heb je hulp nodig van derden, zoals de Douane. Daar heb ik nog informatie van te goed. Ook andere bedrijven moeten nog informatie sturen, zodat ik het kan verwerken en hopelijk begin volgend jaar kan indienen bij het parlement”, zegt Mc William.

Volgens Castendijk kom je met een beetje voorbereiding alvast een heel end. “Bij veel bedrijven kun je zelf producten meenemen om je eten en/of drinken in te vervoeren. Zo krijg je bij de Starbucks korting als je zelf een koffiemok meeneemt, maar je kan zelfs ook bakken meenemen als je bij de snackbar eten gaat afhalen. De meeste bedrijven doen daar helemaal niet moeilijk over.”

Steeds meer bedrijven overstag
Ook steeds meer bedrijven nemen zelf de beslissing om bijvoorbeeld geen gebruik meer te maken van plastic rietjes. Een alternatief is het gebruik van papieren rietjes. Op de Facebookpagina van Castendijk is te lezen welke bedrijven er allemaal al meedoen aan dit initiatief. “Het worden er steeds meer”, vertelt Castendijk, “en daar zijn we heel blij mee. We worden zelfs benaderd door bedrijven met vragen of ik met ze mee wil kijken en advies wil geven, hoe ze het gebruik van Single use plastic kunnen verminderen.”