Foto: Caribisch Netwerk

DEN HAAG – In Nederland laait al jaren het debat op over kiesrecht voor Curaçaoënaars die niet meer op het eiland wonen. Als het aan de Curaçaose Nasha Desbarida uit Gorinchem ligt, komt er een rechtszaak hierover als de politiek niet over de uitbreiding van het stemrecht wil praten.

“Waarom zou je vanuit het buitenland wel voor de Tweede Kamer kunnen stemmen, maar niet voor het parlement van Curaçao? We gaan samen met juristen kijken of we een zaak kunnen aanspannen”, zegt Desbarida.

In het dagelijks leven is Desbarida juridisch adviseur. In 2014 richtte zij de burgerbeweging Kòrsou Solidario i Duradero op. Een organisatie die Curaçaoënaars al jarenlang aanspoort om politieke invloed uit te oefenen op hun eiland vanuit het buitenland. Ook van Curaçaose studenten in Nederland krijgt haar initiatief steun.

Deze studenten willen ook stemrecht voor Curaçaose verkiezingen

Desbarida wijst erop dat politieke beslissingen op Curaçao soms direct landgenoten in het buitenland raken. “Mijn moeder, bijvoorbeeld. Zij is 75, woont in Nederland en heeft jaren op het eiland gewoond. Er wordt dan via de politiek gekort op haar ouderdomsuitkering van Curaçao waar ze recht op heeft.”

 Betrokken vanuit het buitenland
“Er zijn ook veel Curaçaoënaars in het buitenland die op het eiland investeringen hebben, zoals een huis of een bedrijf. Ook die hebben weer geen zeggenschap over de politiek.”

“En dan heb ik het niet eens over de vele Curaçaoënaars in Nederland die maandelijks financiële hulp geven aan familieleden. Of die vrijwilligerswerk doen wanneer ze op vakantie zijn op het eiland, zoals scholen repareren. Waarom zouden al deze mensen niet mogen meestemmen?”

‘Goed voor de economie’
Mexico is voor Desbarida het grote voorbeeld voor Curaçao. Het land gaf tijdens de verkiezingen in 2018 voor het eerst meer dan 12 miljoen landgenoten die in het buitenland wonen het recht om mee te stemmen. “Ze voelen zich er nu echt bij horen merk je; emotioneel, maar ook financieel door een huis te kopen en een bedrijf op te starten in Mexico.”

Rechtszaak
De juridische weg is ‘een manier’ om de uitbreiding van het stemrecht te kunnen opeisen, zegt Desbarida. “Dit zal juridisch gezien ook interessant worden voor Aruba en Sint-Maarten.”

In 2001, toen de Nederlandse Antillen als land nog bestonden, is er tot aan de Hoge Raad een soortgelijk proces gevoerd. “Die maakte toen de vergelijking dat ook Europese Nederlanders in het buitenland niet kunnen stemmen met lokale verkiezingen zoals gemeenteraad of de provincie”, aldus Desbarida.

‘Belangrijk dat je het volk eerst aanhoort’
Desbarida benadrukt dat ze eigenlijk liever ziet dat de politiek een dialoog op het eiland start. “Het is belangrijk dat je het volk eerst aanhoort en misschien daarna een referendum. Want op die manier kan je allerlei voorwaarden stellen voor het stemmen vanuit het buitenland en betrek je er iedereen bij.”