Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – De instelling voor gezondheidszorg Fundashon Mariadal (FM) erkent de Algemene Federatie voor Bonairiaanse Werknemers (AFBW) niet meer als gesprekspartner.

Dit komt omdat de bond niet is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en niet notarieel is vastgelegd volgens de nieuwe wetten. Dat staat volgens AFBW voorman Nilco Rollan in een ‘denigrerende brief’ van de FM directie.

De onderhandelingen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor het FM zorgpersoneel zijn daardoor weer in een impasse geraakt, zegt Rollan.

Ronald A. Muyden praat met Nilco Rollan

Download audio

Arbeidsregeling in plaats van een cao
De vakbondsvoorzitter vindt dit een ‘oneerlijke en intrigante manier’ van de leiding van FM. “We hadden verwacht dat, met de goede relatie die we met FM hadden, ze ons konden opbellen en hierop attenderen.” Verder houdt FM de AFBW contributie niet meer in en wordt na 31 december, wanneer de huidige cao afloopt, een arbeidsregeling ingevoerd.

Terug naar de leden
Eind augustus droeg minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de twee partijen op om aan tafel te gaan zitten met een landsbemiddelaar. Hij kon zo bij wet de acties van toen opschorten. De afkoelingsperiode van negentig dagen die de minister bovendien vastgesteld had voor het geval de partijen er alsnog niet uit zouden komen, is voorbij.

Volgens Rollan heeft Fundashon Mariadal niet gereageerd op het tussenvoorstel van de landsbemiddelaar. Aanstaande vrijdag vergadert de AFBW met haar leden om te kijken wat voor mandaat ze krijgen voor verdere actie.