Foto: Bobby Spier

ORANJESTAD – De Curaçaose rolstoelgebruiker Alton Paas (28) kwam tijdens zijn bezoek aan de Arubaanse Main Street een paar keer met zijn wielen vast te zitten tussen de bakstenen. Aruba is in veel opzichten niet rolstoelvriendelijk en dat moet veranderen.

Paas liep in 2009 na een auto-ongeluk een dwarslaesie op: “Ik kon hier niet zonder hulp het hotel verlaten, want de oprit was te hoog. Net zoals op Curaçao zijn de afgelopen jaren is op Aruba op rolstoelgebied wel een en ander ondernomen, maar niet op de correcte manier en met weinig bewustzijn over rolstoelgebruikers. Als je in een rolstoel zit, ga je pas echt ervaren wat de moeilijkheden zijn, met bijvoorbeeld een oprit die te stijl is of een te smalle gang.”

Bobby Spier en Alton Paas rijden met een rolstoel door Oranjestad

Paas is op Curaçao oprichter van ‘Fundashon Alton Paas’, een stichting die zich inzet voor mensen met een dwarslaesie. Hij houdt op Aruba de conferentie ‘Mi Wiel Tambe ta Conta’ om samen met de associatie van ingenieurs en architecten (ADIAA) meer bewustzijn te creëren over rolstoeltoegankelijkheid op het eiland.

Architect Joel Croes zegt dat Aruba nog te weinig rekening houdt met mensen met een fysieke beperking. “Door een gebrek aan bewustzijn zie je dat er bij de aanleg van een gebouw of infrastructuur te weinig wordt gedacht aan rolstoelgebruikers. Wij tekenen bijvoorbeeld een oprit in ons bouwplan, maar die wordt er om wat voor reden dan ook uitgehaald. Het wordt tijd dat Aruba zowel binnen als buiten toegankelijk is voor iedereen.”

Niet toegankelijk

Zelfs Stichting voor Verstandelijk Gehandicapten Aruba (SVGA) heeft problemen met rolstoeltoegankelijkheid, vertelt directeur Els van Homelen. “Omdat we niet goed toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers blijven deze mensen vaak ook weg van onze stichting. We hebben bijvoorbeeld geen speciale ruime badkamer met badbrandcard en tillift.”

Om die reden werd in 2010 Centro di Cuido in San Nicolas opgericht, maar door geldproblemen kwam het project stil te liggen. Nu gebruikt Stichting Algemene Bejaardenzog Aruba (SABA) een deel van het complex, maar nog altijd staan drie huizen leeg waar mensen met een fysieke beperking gehuisvest zouden kunnen worden. “De overheid is er weer mee bezig om er naar te kijken. Ook hebben ze onlangs een commissie inclusie opgericht, waar ook ik deel van uitmaak, om ervoor te zorgen dat vanaf heden alle gebouwen direct rolstoelvriendelijk worden gebouwd.”

Petitie

Voor een rolstolvriendelijker Aruba diende AVP-parlementariër Robert Candelaria vier petities in bij de minister van Justitie. Dat zou er voor moeten zorgen dat de bouwvoorschriften worden aangepast en er meer parkeergelegenheid komt voor gehandicapten in de binnenstad. Ook zouden mensen die ongeldig parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats beboet moeten kunnen worden.