Foto: Marcia van Oers

ORANJESTAD – Zelfvoorzienend zijn, en zo betaalbare groente en fruit produceren voor de lokale bevolking. Dat is het belangrijkste doel van het project Made in Statia, dat startte in 2017. Hoe gaat het nu met het overheidsproject, dat tot stand kwam dankzij het departement van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)?

Anthony Reid, unit manager LVV, en tevens interim-directeur Economie en Infrastructuur: “Al gaat het niet voor de volle honderd procent zoals we willen. We hadden veel problemen met droogte en water en in bepaalde maanden was de productie lager dan verwacht.

Tekst gaat verder na de video:

Door Marcia van Oers

“Zelfvoorzienend zijn op het gebied van watervoorziening is nog lastig. In de toekomst gaan we catchments maken die het water opvangen, zodat er meer water beschikbaar komt”, vertelt marketing director Taro Merkman. “Nu komt het water vooral uit het nabijgelegen solarpark, waar het water van een zonnepaneel valt en opgevangen wordt.”

Tekort aan personeel
In eerste instantie had het project een sociaal nevendoel: er een reïntegratie-project van maken en jongeren aan het werk te helpen. Zo’n 15 mensen met een uitkering zouden er aan de slag kunnen. Reid: “Uiteindelijk zouden zij bepaalde zaken uit het project met steun van ons kunnen overnemen om daar in de toekomst verder aan te bouwen.” Merkman: “Momenteel werken we met z’n drieën op het land. Omdat het lastig is mensen te vinden, hebben we er via het project Because We Care tijdelijk iemand bij uit Curaçao. Coördinator Maurits Camelia is onze groente-guru en weet helpt ons met de landbouw.”

Maurits Camelia: “Op een paar kleine probleempjes na, zoals water en personeel, gaat het hartstikke goed. Op Statia zijn supermarktproducten veel te duur. Wij kunnen groente en fruit van het land voor een fractie van de supermarktprijs aanbieden zodat de bevolking gezondere keuzes kan maken. Bovendien zijn al onze producten biologisch en van hoge kwaliteit.”

Samenwerking met boeren
Reid: “We hebben veel geleerd en doen continu aanpassingen om betere resultaten te bereiken. Zo voeren we het project nu uit met behulp van bestaande boeren.” Merkman: “We telen in de eerste kas zaden. De opbrengst hiervan gaat deels naar de boeren, zodat zij zelf niet hoeven te zaaien. Als zij vervolgens oogsten, kunnen ze het groente en fruit weer naar ons brengen. Wij kopen het dan in en verzorgen de afzet.”

Elke maandag, woensdag en vrijdag tussen 10 en 14 uur is er een groente- en fruitmarkt op het land. In de toekomst bestaat het plan een winkeltje op te zetten met handige tuinartikelen. Reid: “Verder hopen we niet alleen op een verhoogde productie, maar op meer variatie in het aantal producten.” Gaat dat lukken? “Met de juiste ingrediënten komen we er wel.”