Foto: Jacqueline Hooftman

KRALENDIJK – Na jaren van uitstel introduceert het kabinet in Den Haag op Bonaire een vorm van hypotheekgarantie. Het gaat om een experiment, zo stelt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De komende vijf jaar zullen 350 inwoners van Bonaire – maximaal 70 per jaar – bij de bank een hypotheek kunnen aanvragen voor honderd procent van de koopsom van de woning. Nu financieren banken tot tachtig procent van de waarde van een huis, of de executiewaarde. Het resterende bedrag moet de koper zelf inleggen.

Eigen vermogen
Wie een huis wil kopen op Bonaire, moet beschikken over eigen vermogen. “Reken op minimaal 50.000 dollar”, zegt Corine van der Hout, eigenaresse van Sunbelt Realty. “Behalve 20 procent van de koopsom, betaal je op Bonaire 5 procent overdrachtsbelasting en voor de dienstverlening avn het Kadaster mnoet ene fiks bedrag betaald worden. Met name voor starters is dat een probleem. Ook veel anderen met een gemiddeld inkomen zitten bij gebrek aan voldoende startkapitaal ongewild in een huurhuis.”

De markt voor huurwoningen is gespannen; er is een groot tekort aan huurhuizen en de prijzen zijn relatief hoog. Een klein appartement kost maandelijks, inclusief vaste lasten, ongeveer 1100 dollar. Te duur voor veel twintigers met een maandloon van 1200 tot 1600 dollar. “Ik woon bij mijn moeder”, zegt een baliemedewerker op de luchthaven. “Natuurlijk zou ik graag op mezelf wonen. Maar de huur is niet op te brengen, en een huis kopen, daar kun je alleen maar van dromen.”

Geen hypotheekgarantie
Bonaire kent tot nu toe geen hypotheekgarantie. Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella liet in 2015 weten dat de mogelijkheden voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op de BES-eilanden waren verkend. De introductie van de NHG werd aangekondigd voor de eerste helft van 2016, maar bijna twee jaar later is van honderdprocentsfinanciering nog geen sprake. Daar komt dus binnenkort verandering in, maar alleen voor mensen met een vast dienstverband. En voor woningen met een maximale waarde van 225.000 dollar.

Op Bonaire is de hypotheekrente 5,5 procent, ofwel bijna vijf keer hoger dan in Nederland. “Heb je het winnende lot voor me?”, vraagt een man die bij de MCB in Kralendijk geld gepind heeft. “Met mijn inkomen zal ik nooit een huis kunnen kopen. Ik ben 51 jaar en woon bij mijn moeder.” Met de jaren maakt een Bonaireaan meer kans om een huis te erven dan om een nieuw huis te kopen, zegt hij. “Slechts een enkeling verdient voldoende om zijn droomhuis te bouwen.”