Foto: Caribisch Netwerk

ORANJESTAD — De politieke partijen op Sint-Eustatius zijn ‘teleurgesteld’ over de beslissing van staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) om de eilandsraadverkiezingen definitief uit te stellen.

Door Tim van Dijk

In februari nam de regering in Den Haag de macht van de bijzondere gemeente over omdat het lokale bestuur zijn taken verwaarloosde. Ook de eilandraadsleden zijn uit hun functie gezet.

‘Teleurgesteld’
Politiek leider Koos Sneek van DP Statia wijst naar de grondwet en plaatst zijn vraagtekens bij het besluit van staatssecretaris Raymond Knops om de verkiezingen niet door te laten gaan.

Volgens Knops hebben verkiezingen ‘geen zin’, zolang het financieel beheer en de infrastructuur van het eiland niet ‘in vergaande staat afgerond is’. “In september volgend jaar gaan we kijken of de zaak voldoende op orde is, om dan eventueel het jaar daarna verkiezingen te houden.”

Transitieperiode
De Cooperative Platform, waarin lokale partijen zich groeperen, heeft in de afgelopen maanden ervoor gepleit om de verkiezingen alsnog op 20 maart te houden en dat Knops tegelijkertijd een transitieperiode regelt.

Volgens Sneek komt er anders een ‘big bang’ zonder een transitieperiode. “Op het ene moment zijn ze [van de regeringscommissaris] er en op het andere moment niet. Je krijgt zoals het er nu naar uitziet straks in in één keer eilandraadsleden zonder voorbereiding. Ze zouden juist moeten  meedenken met de regeringscommissaris.”