Foto: Government of Sint-Eustatius

ORANJESTAD – De bijzondere Nederlandse gemeente Sint-Eustatius vierde vrijdag  ‘Statia Day’. Hoe kijken inwoners naar de nationale feestdag, sinds Nederland het bestuur van het eiland overnam begin dit jaar?

Door Tim van Dijk

Nederland nam in januari het bestuur van Sint-Eustatius over naar aanleiding van een vernietigend onderzoeksrapport. Uit dat rapport bleek er op het eiland sprake te zijn van omvangrijk financieel wanbestuur, vriendjespolitiek, bedreigingen, machtswellust, discriminatie, intimidatie en willekeur.

Statia Day
De nationale feestdag wordt elk jaar op 16 november gevierd met verschillende culturele festiviteiten op het eiland. Op deze dag in 1776, werden saluutschoten afgevuurd naar een schip dat onder Amerikaanse vlag voer. Daarmee was Sint-Eustatius de wereldwijd de eerste die de Verenigde Staten erkende.