Foto: Marcia van Oers

DEN HAAG – De wederopbouw van Sint-Maarten gaat veel te traag dankzij de politiek op het eiland zelf, vinden VVD en SP. Zij bereiden zich voor op een debat met Sint-Maartense politici in januari.  

“Het gaat best spannend worden, want de teleurstelling in Nederland is echt heel groot”, zegt Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) vooruitlopend op de ontmoeting in januari, tussen Nederlandse en Sint-Maartense parlementsleden. “De wederopbouw gaat verschrikkelijk traag. De wereldbank is een trage organisatie, maar de politici op Sint-Maarten doen hun werk niet.”

‘Geen idee hoeveel daken nog gerepareerd moeten worden’
Ook de VVD legt de schuld neer bij de politiek op Sint-Maarten. “Voor mij is het simpel”, zegt Tweede Kamerlid André Bosman. “Zij moeten absoluut weten wat er aan de hand is.  Maar als ik vraag: weet je hoeveel huizen nog gerepareerd moeten worden? Dan zeggen ze nee.”

“Als ik daar een drone heb, heb ik precies binnen een maand inzicht wat er in welke buurt nog moet gebeuren. Het kan niet zo zijn, als ik in januari vraag: goh, hoeveel huizen nog? En ze weten het nog niet. Dat zou onacceptabel zijn.”

‘Dit is toch de laatste kans voor Sint-Maarten die aan het wegglijden is’
Ronald van Raak (SP)


“Dit is toch de laatste kans voor Sint-Maarten die aan het wegglijden is”, vindt SP-Kamerlid Van Raak. “Wij kunnen in Nederland niet verantwoorden dat we zo veel geld investeren en het weinig oplevert, behalve beschuldigingen van fraude en ander gedoe.”

De wederopbouw van Sint-Maarten gaat over daken, infrastructuur en inkomen. “Maar ook over goed bestuur”, reageert Van Raak. “En dat is best moeilijk op een moment dat de helft van het parlement veroordeeld of verdacht is. Het is verschrikkelijk.”

Dieptepunt in relatie tussen Nederland en Sint-Maarten
Tijdens de ontmoeting in januari komt nog een gevoelig punt op tafel. Nederland zou ‘gestapo-tactieken’ gebruiken om de macht op Sint-Maarten over te nemen, zeggen parlementsleden Franklin Meyers en Theo Heyliger van coalitiepartij United Democrats.

De uitspraken vormen een dieptepunt in de relatie tussen Sint-Maarten en Nederland sinds de ravage van orkaan Irma, zeggen Kamerleden. “Zeker als ik kijk naar hoe Sint-Maarten met de wederopbouw omgaat. En dan hun Statenleden, die zich onhandig uitspreken. Je hoeft het geld niet aan te nemen”, reageert Bosman (VVD). “Maar we hebben géén onredelijke eisen gesteld.”

Ook Van Raak (SP) hoopte dat de wederopbouw had geleid tot betere verhoudingen tussen Nederland en Sint-Maarten. “Maar het tegendeel is gebeurd en dat vind ik ontzettend pijnlijk. Ik ben al vijftien jaar namens de SP woordvoerder Koninkrijksrelaties. Ik heb me altijd volop ingezet, vol goede moed. Maar nu ben ik heel somber geworden en dat merk ik ook bij andere woordvoerders.”

Debatten in januari

Van dinsdag 8 tot en met vrijdag 11 januari 2019, ontmoeten parlementsleden van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland elkaar in Philipsburg. Tijdens het jaarlijkse Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) praten ze over verschillende problemen en uitdagingen, zoals de migratie vanuit Venezuela, de geschillenregeling en doelen die de Verenigde Naties hebben gesteld.