Foto: The Black Archives

AMSTERDAM – Wat hebben Bob Marley, communisme, Marcus Garvey en de afro-Caribische gemeenschap met elkaar gemeen? Ze komen allemaal bij elkaar op een zolderkamer in Amsterdam: The Black Archives.

Vorige week werd dit archief vol zwarte geschiedenis onderscheiden met de prestigieuze  Amsterdamprijs voor de Kunst.

De basis voor dit unieke zwarte archief werd na de Tweede Wereldoorlog gelegd door Otto en Hermina Huiswoud. Twee afro-Caribische boegbeelden die streden voor emancipatie en onafhankelijkheid van afro-Caribische mensen en de voormalige kolonies.

‘Het is een schat aan kennis waar we veel van kunnen leren’

Inmiddels bevat The Black Archives meer dan 3.000 boeken en diverse zeldzame artefacten over de zwarte geschiedenis. “Een schat aan kennis waar we veel van kunnen leren”, vertellen mede-oprichters en antropologen Jessica de Abreu en Mitchell Esajas.

‘Wist je dat Otto en Hermina Huiswoud gevolgd werden door de FBI?’

Wist je dat Bob Marley voor zijn teksten geïnspireerd werd door de zwarte communist Marcus Harvey? Of dat Otto en Hermina Huiswoud behoorden tot de eerste generatie Caribische Marxisten? En dat zij daarvoor gevolgd werden door de FBI en Trinidad uit werden gezet?

Het hele verhaal van Otto en Hermina Huiswoud en nog veel meer andere afro-Caribische verhalen hoor je in de nieuwe podcast van Caribisch Netwerk over The Black Archives.

Luister naar de opmerkelijke zwarte geschiedenislessen uit The Black Archives

Natasja Gibbs dook samen met Mitchell Esajas en Jessica de Abreu in het verhaal van de Huiswouds en nog veel meer. Alle verhalen en ontdekkingen zijn te horen in de podcast
Koninkrijkskwesties van NPO Radio 1.

Beluister deze podcast | Abonneer via iTunes

Oktober staat in het teken van de Black Achievement Month. Daarom brengt Caribisch Netwerk deze hele maand reportages over opmerkelijke historische personen uit het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk. Dat doen we in samenwerking met het NPO Radio 1-nachtprogramma Focus: iedere woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 (NL tijd) op NPO Radio 1.