Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – Alle examenvoertuigen op Bonaire moeten vanaf januari 2019 van een dubbele rempedaal voorzien zijn. Volgens coördinator van de afdeling Bureau Rijbewijzen van het Openbaar Lichaam Bonaire, Lionel Soliano, staat de dubbele rempedaal momenteel niet specifiek in de huidige wet omschreven. “We beginnen hier toch al mee om de veiligheid van de rijexaminatoren te garanderen.”

Eric Molina is één van de groep van elf parttime rij-instructeurs die bekend is bij Bureau Rijbewijzen. Hij heeft nog geen extra rem aan de rechterkant van zijn lesauto. Hij is van mening dat dit nog niet nodig is op Bonaire: “het is nodig in grotere landen zoals Nederland. Daar is het verkeer een stuk drukker. Het lukt hier nog prima om de handrem te gebruiken als dit nodig is.”

In de vijf jaren als rij-instructeur heeft Molina volgens eigen zeggen geen ongeluk met zijn rijleerlingen gehad. “Maar als het moet, dan moet het.” Hij vraagt zich dan wel af of hij als rij-instructeur zal blijven bestaan, gezien het financiële plaatje dat dit met zich meebrengt.

Vrachtwagen en bus
Rij-instructeur Ramon Martines denkt er wat anders over. Hij is het eens met de extra rempedaal in het geval er een rijexamen afgelegd moet worden met een personenauto. Als iemand praktijkexamen voor bijvoorbeeld een vrachtwagen of bus rijbewijs moet doen, vindt Martines dit onnodig. “Iemand die een vrachtwagenrijbewijs wil, heeft al een rijbewijs voor een personenauto en wat rijervaring.”

In die dertien jaar die hij rijles geeft, vertelt Martines dat het één keer raak was. “De rijleerling schrok toen hij in een bocht een verkeerd geparkeerde pick-up tegenkwam. In plaats van remmen, gaf hij gas en werd het een bumperbotsing.”

Rij-instructeur Andrew Tweeboom op Bonaire. Foto Ronald A. Muyden

Verkeersregels en -veiligheid
Een van de weinige rijscholen op het eiland die al een dubbele rembediening heeft, is die van Andrew Tweeboom. “Dit is handig voor de instructeur en examinator om in te grijpen.” Ondanks dat het nog niet specifiek in de verkeerswet voorgeschreven staat, gebruikt Tweeboom als hij les geeft het blauwe bord met de witte ‘L’ erop. “Hierdoor weet de ander dat het een rijleerling is en kan dan geduld hiervoor opbrengen.”

De laatste jaren wordt er veel gesproken over de ‘nieuwe en langverwachte’ Wegenverkeersverordening Bonaire. Dit is een soort lokale wet die voor de verkeersregels en de verkeersveiligheid op de wegen van het eiland moet zorgen. De huidige Wegenverkeersverordening is op 24 april 1957 inwerking getreden. In ruim zestig jaar zijn een zestal aanpassingen hierin gedaan. Volgens regelgeving.overheid.nl was de laatste in 1999.