Recente ongeluk met twee slachtoffers - foto Bòi Antoin

Recente ongeluk met twee slachtoffers – foto: Bòi Antoin

KRALENDIJK – Vijf Bonairianen hebben dit jaar de dood gevonden na een ernstige auto-ongeluk op de weg naar Rincon (Kamind’i Rincon). De laatste twee slachtoffers waren op 24 december betrokken bij een ongeluk op die weg. Volgens de cijfers tot en met september van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) speelt hoge snelheid een grote rol.

Bonaire kent dit jaar tot nu toe zes verkeersdoden. In 2013 stierven vier personen door een verkeersongeluk. Het jaar daarvoor waren er twee verkeersdoden.


Autobotsing
De Kamind’i Rincon is een lange weg van ongeveer veertien kilometer die Kralendijk met het oudste dorp van Bonaire verbindt. Twee jonge mannen van 28 en 25 jaar stierven afgelopen woensdagavond ter plekke op de Kamind’ i Rincon aan de ernstige verwondingen opgelopen tijdens een autobotsing. Beiden zaten in een auto die reed richting Rincon. De botsing was met een SUV die vanuit Rincon op weg was naar Kralendijk. In de SUV zaten twee volwassenen en vijf kinderen. Ze raakten allemaal gewond, maar minder ernstig.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Door de autoschade en impact van het ongeluk, kan hoge snelheid niet worden uitgesloten. Tot en met september dit jaar hebben er 654 aanrijdingen plaatsgevonden, waarvan 205 overtreding van artikel 53 betrof. Dat is het te weinig afstand houden en het niet aanpassen van de snelheid. De halfjaarlijkse cijfers van het KPCN (tot en met juli 2014) laten een daling zien van het aantal aanrijdingen, maar een stijging van het aantal verkeersdoden.

Geschiedenis
KPCN-functionaris Junny Lopez, hoofd van de afdeling Informatie en Operationele Ondersteuning, informeerde in oktober dat in 2013 het aantal verkeersongelukken de duizend overschreed. Dit is voor het eerst in de geschiedenis van Bonaire. Dit jaar is nog niet afgelopen, dus is nog niet bekend of het aantal aanrijdingen het jaar daarvoor overstijgt. Het aantal van 654 (tot september) betreft aanrijdingen met blikschade inclusief de fatale verkeersongelukken.

De auto moest door de brandweer opgesneden worden: foto - Bòi Antoin

De verongelukte auto moest door de brandweer opgesneden worden – foto: Bòi Antoin

Het KPCN begon in september met een campagne over verkeersveiligheid. Het betreft een realistische campagne waarbij het publiek op een heel directe manier geconfronteerd wordt met de gevolgen van onveilig en onverantwoord rijgedrag. Onder andere slachtoffers vertellen kort hun persoonlijke ervaring. In een radiospot hoor je een jongen zeggen: ‘Als ik gel in mijn haar heb gezet, dan draag ik geen helm’. Daarna volgt het geluid van een heftige botsing.

Shockeffect
Lopez: “Het is belangrijk om de verkeersgebruiker bewust te maken van de verkeersregels. We willen ook een shockeffect creëren. Meer bewustzijn betekent meer verantwoordelijkheid in het verkeer.” Naast hoge snelheid scoren ook het niet gebruiken van een autogordel, het bellen tijdens het rijden, dronken achter het stuur, rijden met donkere glazen en rijden zonder helm hoog. Automobilisten geven tijdens een korte rondvraag aan wel te weten wat de regels zijn. “We doen het toch want het is nog niet verplicht”, is vaak het antwoord. Ook de verkeersovertredingen zoals voorrang verlenen, rechtshouden en correct achteruit rijden verdienen aandacht.

Een nieuwe Wegenverkeersverordening voor Bonaire is al een tijd in de maak. Lopez hoopt dat het in 2015 gereed is. “We hebben een verkeersverordening die dateert uit 1957. Het is niet zo dat er geen wet is. De oude wetgeving wordt nu uitgebreid met duidelijkere formulering.”
De bewustwordingscampagne van de politie loopt eind dit jaar af. Het is nog niet bekend of de campagne daarna doorgaat. In januari 2015 worden de verkeerscijfers van 2014 bekendgemaakt.

Door Belkis Osepa