Foto: Peter Eikelenboom

WILLEMSTAD – De afvalwaterverwerking op Curaçao moet grondig worden verbeterd, vindt de United Nations Office for Project Services, UNOPS. Lokale initatieven voor een Constructed Wetland kunnen volgens UNOPS de oplossing bieden.

Zoals het plan voor de aanleg van een Constructed Wetland bij Buskabaai van Timo Brouwer. Enkele jaren terug lanceerde de oprichter van Greenforce het idee om het afvalwater dat die industrie gaat produceren samen met rioolwater uit het aangrenzende Emmastad te zuiveren in een ‘constructed wetland’.

Tekst gaat verder na de video

Door Peter Eikelenboom

De experts hebben de regering voorgesteld zijn plan uit te voeren. Volgens berekeningen van UNOPS, die worden bevestigd door Dienst Openbare Werken (DOW), kost de aanleg ervan rond de 11 miljoen gulden.

De experts van UNOPS hebben een tijdschema op voor de bouw en aanleg van enkele nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallaties. Verantwoordelijk minister Zita Jesus Leito zegt niet de financiële middelen om alle aanbevelingen uit te kunnen uitvoeren. Lokale initatieven voor een Constructed Wetland kunnen volgens UNOPS de oplossing bieden.

University of Curaçao
De University of Curaçao heeft ook plannen voor de aanleg van een constructed wetland. Fermin de Silva de Freitas student civil engineering ontwierp een constructed wetland voor de universiteit als onderdeel van zijn studie. Naast hergebruik van het water wil hij het concept testen op geschiktheid voor inzet op grotere schaal op Curaçao.

Maar de school heeft niet de benodigde 325.000 gulden die erin moet worden geïnvesteerd. De terugverdien tijd bedraagt zes jaar en levert een waterbesparing op van 55 procent.

Constructed Wetland in de achtertuin
Kenneth Hooten probeerde het uit in zijn achtertuin. Negen jaar geleden maakte hij een constructie met zinkbakken, waarvan het water via een verzamelbak terecht komt in een constructed wetland. Belangrijk daarin zijn de rietachtige planten, helophyten. Die trekken bacteriën aan die voor de afbraak zorgen van de verontreinigingen in het water.

Aqualectra beoordeelde de kwaliteit ervan en volgens Hooten waren de laboratoriumresultaten goed. De kwaliteit is vergelijkbaar met die van putwater en er zitten geen ziekmakende bacteriën in. De constructie kosten hem zevenduizend gulden omdat hij werkte met betonblokken. Maar je zou het geheel ook kunnen maken voor enkele honderden guldens als je grote plastic tanks gebruikt, denkt hij.

Geen prioriteit
Minister van VVRP Zita Jesus Leito verantwoordelijk voor de rioolwaterzuivering op Curaçao, vindt het plan van Timo Brouwer goed, maar ze ziet Brouwer als een ontwikkelaar. Er zouden dus mensen of bedrijven moeten komen de het plan willen overnemen. De regering werkt er voorlopig niet aan, er is geen geld voor. Er zijn andere prioriteiten zegt de minister.

Minister Leito-Jesus over de mogelijkheid voor een constructed wetland
Wat is een constructed wetland?

Een constructed wetland is een kunstmatig aangelegd moerasachtig gebied om stedelijk of industrieel afvalwater, grijswater of regenwater te behandelen. Het zijn ontworpen systemen die natuurlijke functies van vegetatie, bodem en organismen gebruiken voor de behandeling van afvalwater.