Foto: Sharina Henriquez

PHILIPSBURG – “Ik heb chronische sinusitis en allergieën. Dokters zeggen dat het met de vuilstort verband heeft.” Barbara Cannegieter staat morgen in de rechtbank tegen de overheid en de beheerder van de enorme vuilstort (dump) midden op het eiland Sint Maarten.

Tekst gaat verder na de video

Door Tim van Dijk

De zaak is sterk zegt ze, want behalve wetsovertredingen, hebben ze ook verklaringen van andere getuigen die last hebben dan wel ziek zijn van de vuilstort. De rechtszaak doet ze samen met Camiel Koster en het advocatenkantoor BZSE waar Koster ook als advocaat werkt.

“Ik doe het voor mijzelf”, zegt Cannegieter. Dat daarmee ook vele andere burgers meegeholpen worden, erkent ze. Maar Cannegieter voert al jaren protest waarbij ze merkte dat de meesten alleen kritiek uiten als er grote branden zijn. En verder weinig doen. Zelfs niet de mensen die aan de voet van de dump wonen, zegt ze. Cannegieter woont in een villa op een heuvel die uitkijkt op de vuilnisberg. Bijna elke dag hangt in de tuin een mist van de walmen van de dump.

Boete 5000 dollar per dag
De bewoner is niet meer geïnteresseerd in lange termijn-oplossingen die de huidge regering verkondigt en ook regeringen ervoor al gedaan hebben. “Oplossingen als een beter afvalbeheer, van afval energie maken of de vuilstort sluiten, prima. Maar ik wil een oplossing op korte termijn. De rook moet nu stoppen.”

Met de rechtszaak willen ze dat er binnen drie maanden een oplossing is. Dat houdt in dat de overheid en vuilstortbeheerder Robelto and Son direct maatregelen neemt tegen rook, stank en uitstoot van gassen. Met een boeteclausule van 5000 dollar per dag bij overtreding, tot een maximum van 1 miljoen dollar.