Foto: Pixabay

WILLEMSTAD – Stroomuitval, dat is niets onbekends op Curaçao. Het lokale nutsbedrijf Aqualectra moet wekelijks de stroom uitschakelen voor onderhoud aan het netwerk. Maar regelmatig valt de stroom ook uit wegens een storing of te weinig capaciteit. Voor sommige kleine ondernemers heeft dit grote gevolgen en is de financiële schade niet te overzien.

Een van de gedupeerde ondernemers is Joyce Brandse. Zij is acht maanden geleden PopoReshi J.J. begonnen, een ambachtelijke ijssalon. Tijdens een onverwachte en langdurige stroomstoring twee weken geleden smolt al haar ijs. “Ik heb er enkele dagen over gedaan om al het ijs opnieuw te maken. Ik moest nieuw fruit halen, al met al kostte het me twee en een halve dag om mijn vitrine weer vol te krijgen.”

Joyce Brandse vertelt over de gevolgen van stroomuitval voor haar zaak

Joyce is niet alleen de omzet van haar gesmolten ijs kwijtgeraakt door de storing, ook moest ze haar zaak de hele avond sluiten. “Deze stroomstoring heeft mij zo’n 2000 gulden gekost, dat is nogal wat”.

Trek stekkers uit stopcontact
“Als de stroom weer terug komt, geeft Aqualectra teveel spanning in één keer. Dit wordt ook wel piekspanning genoemd en is de oorzaak dat je apparatuur stuk kan gaan”, aldus Rachid van Luijk van witgoedbedrijf Multimart. “Je moet alle stekkers van je apparaten uit het stopcontact te trekken als de stroom uitvalt.”

Rachid van Luijk over het effect van stroomuitval op je apparaten

De stroomuitval zorgt voor verschillende ongemakken. “Ik heb nu al een aantal keer de gehele inhoud van mijn koelkast en vriezer kunnen weggooien, omdat mijn eten was bedorven”, vertelt een boze klant bij Multimart. Ook apparatuur zoals computers, televisies en koelkasten lopen risico om stuk te gaan als de stroom uitvalt.

Twaalf fitnessapparaten zijn stuk gegaan door verschillende stroomstoringen bij sportschool Heartbeat. Foto: Kim Hendriksen

Twaalf apparaten stuk
Ook Jermain Bongers, eigenaar van sportschool Heartbeat in de wijk Hanenberg geeft aan gedupeerd te zijn door de stroomstoring. “Inmiddels zijn al twaalf fitnessapparaten stuk gegaan door verschillende stroomstoringen. Deze apparaten kosten 7000 gulden per stuk. Buitenom dat niemand op Curaçao deze apparaten kan repareren, hebben we het geld niet om ze allemaal te laten maken”, aldus Jermain.

Schade verhalen via schadeformulier
Sharo Bikker, woordvoerder van Aqualectra zegt in een reactie dat klanten wel degelijk Aqualectra verantwoordelijk kunnen stellen voor geleden schade. “We hebben op onze website en ook bij onze filialen een schadeclaimformulier voor dit soort situaties”.

Sharo Bikker over mogelijke schadeclaims

Of de klanten middels dit formulier hun geld ook echt terugkrijgen zegt Sharo “Het hangt ervan af, er moet eerst een onderzoek komen van de verzekering of de schade aan het apparaat ook echt gekomen is door de stroomstoring, iedereen kan natuurlijk zeggen dat een kapot apparaat de schuld is van Aqualectra”.