Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – “Je gaat vandaag of morgen merken, hoe snel het weer in Sint-Maarten kan omslaan”, vertelt een medewerker van de Kustwacht Caribisch Gebied in Cole Bay, Sint-Maarten.

De Simpson Bay Lagoon straalt volledige rust uit. Kalmte. Toch worden er volgens de kustwacht golven tot twee meter hoogte verwacht, wanneer Isaac voorbij trekt. Naar alle waarschijnlijkheid zal Isaac hooguit als tropische storm merkbaar zijn op het eiland.

Weersverwachting
“De weersverwachting die wij hebben ontvangen rondom Isaac, is dat Isaac iets naar het zuiden is gezakt, in de lijn van Martinique. Hij is ook wat zwakker geworden. De zeegang zal wel wat hoger zijn, er kunnen golven van 7 voet, oftewel twee meter hoog voorkomen. Daar wordt wel een waarschuwing voor uitgezet, want boten kunnen hierdoor bijvoorbeeld tegen de kade gestoten worden. Als kustwacht zijnde hebben we een ‘hurricane plan’.”

Zo’n plan hebben we ook samen met andere ketenpartners, zodat we met z’n allen op één lijn zitten. Dat betekent ook dat we aan bepaalde handelingen moeten voldoen op de kustwachtsteunpunten. Zo wordt alles hier goed opgeruimd en opgeslagen. Ook wordt het personeel gebriefd over wat er met de boten gedaan moet worden in het geval van een orkaan. En het personeel wordt ook in de gelegenheid gesteld thuis alles op orde te hebben.”

Matrassen slepen
Bij de K1 Britannia Foundation waren ze vandaag al druk in de weer met het verslepen van matrassen voor de shelters, die als het nodig is, opengaan. Tenten, water, medicijnen… De voorraadkasten van de stichting zijn bevoorraad.

Disaster Relief Program Manager Iris Hakkens kan het volgende kwijt over de verwachtingen: “Zoals het er nu uitziet gaat orkaan Isaac richting Dominica. Als het in Sint-Maarten rustig blijft, maar er hulp nodig is in Dominica, dan gaan wij daar als hulporganisatie naartoe.”

Tekst gaat verder na de video

Glen Werleman, hoofd van het Kustwacht Steunpunt en Disaster Relief Program Manager Iris Hakkens over tropische storm Isaac:

Door Tim van Dijk en Marcia van Oers

Watervoorraad
Alhoewel de bevolking bezig lijkt te zijn met de waan van de dag, legt een medewerker van de supermarkt Cost-U-Less uit, dat dit niet het geval is. “De watervoorraad is al 3 tot 4 keer extra bijgevuld.”

Een klant van de supermarkt staat voor de schappen water. “Het water dat wij willen, is er niet meer.” Bij de kassa trekken een aantal karretjes gevuld met flink wat water voorbij. Mensen nemen toch het zekere voor het onzekere.

EOC sluit scholen
Woensdag werd ook bekend dat scholen hun deuren op donderdag uit voorzorg zullen sluiten. Dit heeft het Emergency Operation Center (EOC), voorgezeten door minister-president Leona Romeo-Marlin, besloten. Donderdag wordt bekeken of de scholen vrijdag weer opengaan.