Foto: Amnesty International

DEN HAAG – De Tweede Kamer reageert geschrokken op het rapport van Amnesty International over hoe Curaçao Venezolaanse vluchtelingen en asielzoekers behandelt. Curaçao schendt mensenrechten, stelt de mensenrechtenorganisatie.

Overvolle cellen, een gebrek aan privacy, slechte hygiëne, onvoldoende bedden en kinderen worden gescheiden van hun ouders opgevangen. Asiel aanvragen is bovendien onmogelijk, concludeert een kritisch rapport van Amnesty International.

‘Nederlandse regering te lang nalatig’
D66-Kamerlid Maarten Groothuizen reageert ‘geschrokken’. “We maken ons zorgen over hoe er met de Venezolaanse vluchtelingen wordt omgegaan op Curaçao. Het scheiden van kinderen van hun ouders is onacceptabel.”

Ook GroenLinks vindt dat Nederland in actie moet komen. Volgens de oppositiepartij is de Nederlandse regering ‘te lang nalatig geweest’ als het gaat om ‘eerlijke en rechtvaardige asielprocedures’ op Curaçao.

Nederlandse kabinet wijst naar Curaçao

Amnesty vindt dat zowel Curaçao als Nederland ‘verantwoordelijkheid moeten nemen’. Het Nederlandse kabinet laat in een reactie weten dat het rapport ‘op indringende wijze’ de problemen laat zien en wijst naar de Curaçaose regering. “Het migratiebeleid is een landsaangelegenheid. Dit betekent dat Curaçao zelf verantwoordelijk is voor het uitvoeren van een adequaat migratiebeleid.”

De VVD-fractie sluit zich aan bij het standpunt van het Nederlandse kabinet dat Curaçao zelf verantwoordelijkheid moet nemen.

André Bosman (VVD): Politiek op het eiland heeft ‘aardig wat zaken laten liggen’

Oppositiepartij SP spreekt van een ‘heel serieuze’ situatie waar Nederland internationaal gezien op wordt aangesproken. “Maar we kunnen alleen maar hulp aanbieden als Curaçao die hulp op prijs stelt en laat zien welke hulp er nodig is”, aldus Kamerlid Ronald van Raak.

Ronald van Raak (SP): ‘Hoe zouden we Curaçao het beste kunnen helpen?’

Debat in Tweede Kamer over Curaçao
Dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer moeten de Nederlandse ministers mondeling reageren op Kamervragen. Zo wil D66 weten hoe Nederland Curaçao kan helpen ‘bij het waarborgen van de fundamentele rechten van de vluchtelingen’.

Woensdag staat er een Kamerdebat gepland over asiel met staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid). “Ik ga de staatssecretaris vragen onmiddellijk actie te ondernemen om de misstanden op Curaçao duurzaam te beëindigen”, aldus GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik.

Mannenslaapzaal in de SDKK-gevangenis op Curaçao – Foto: Amnesty International